Connect with us

(О)позиция

Виктор Орбан пожела успех на Бойко Борисов: Най-добре работя с теб! Европа те чака

Published

on

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан са провели приятелски телефонен разговор. Това научи Tribune.bg. от Георги Марков. Ето какво разказа бившият депутат и конституционен съдия:

Г-н Марков, Вие бяхте един от големите критици на бившия канцлер на Германия Ангела Меркел по отношение на граничната политика. Напоследък се случиха големи трагедии в България, загинаха гранични полицаи, а преди дни 18 нелегални мигранти се задушиха в камион на наша територия. Вие живеете в Будапеща, какъв бе отзвукът там във връзка с тези събития у нас?

Първа програма на унгарската телевизия отрази с кадри това нещастие. Знаете, че премиерът Виктор Орбан пръв издигна ограда на границата още през 2015 година, а 99% от унгарците отхвърлиха на референдум решението на ЕК за мигрантски квоти. Неслучайно през 2016 година унгарският премиер бе в България и заедно с Бойко Борисов инспектираха оградата на българо-турската граница. Публично поздрави Борисов за пазене то на границата. Нещо повече на 30 ноември 2016 в сградата на красивия унгарски парламент Орбан награди с почетния кръст на унгарската държава Борисов. Аз имах шанса да присъствам на това чудесно тържество.

Две години, след като Борисов вече не е начело на държавата, се  превърнахме в разграден двор и се случиха тези беди. Затова не само Холандия, но и Австрия ни спря за Шенген. Току виж след последния инцидент и Швеция да се присъедини към тях.

Споменахте почетния кръст, с който Орбан отличи Борисов. Но партията на унгарския премиер вече не е част от ЕНП. Самият Орбан не е идвал в България, откакто Бойко Борисов не е премиерСекнаха ли връзките между двете страни?

Действително Орбан вече не е в ЕНП, но е премиер на приятелска държава, която като нас е член на НАТО. Миналата година, когато спечели за четвърти път изборите в Унгария, и то с над 2/3, Борисов го поздрави. По това време Виктор Орбан дори бе на посещение в Рим при Папата и въпреки това вдигна на Борисов. Освен всичко, те са и 15 години лични приятели. Така че се чуват….

Кога за последен път? Сигурно знаете? Написахте книга за Орбан, приятел и консултант сте на Борисов.

Не им броя разговорите, но за да не бягам от въпроса Ви, ще призная, че днес със сигурност се чуха, имаше за какво…

А, това е новина…. Какви са били темите?

Е, не съм подслушвал, но много теми се събраха. Направо ще Ви кажа. Виктор подкрепя Бойко за премиер! Още на награждаването преди години, когато журналистите си излязоха, Орбан каза: „Унгария и Европа имат нужда от Борисов! Работил съм с много български премиери, но най добре с Бойко“.

Естествено темата за миграцията е била на фокус в разговора. Орбан помни, че във Варна Борисов помири ЕС и Ердоган и помогна да се спре мигрантската вълна.

Съвсем естествено бе да говорят и за интеграцията на Балканите в ЕС, на която Унгария държи. Безсъмнение и за войната в Украйна.

По отношение на войната обаче позициите на Борисов и Орбан са различни?

Да, Борисов следва политиката на ЕНП и ЕК по отношение на санкциите, докато Орбан е против енергийните санкции, както и пращането на оръжие за Украйна. Именно затова е хубаво да поговорят. Ердоган съшо си има собствена политика във връзка с конфликта, но като приятел се чува и вижда с Борисов. Между другото Унгария вече прие над 1 милион бежанци от Украйна. Част от тях останаха тук.

Бойко Борисов влиза в кампания и ще получи подкрепа от Унгария за премиер. И то, лично от легендата Виктор Орбан, който през март празнува 35 години в политиката. На 30 март 1988 година той основа своята партия ФИДЕС.

Интуицията ме кара да мисля, че ще се видят скоро. Дай Боже като премиери!

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени