Connect with us

(О)позиция

Изнудвачите на „Евроинс“: Политици, корупция и шпионски връзки от времето на КГБ и Чаушеску

Published

on

Източник: Financial Tribune

Бивши акционери на фалиралата румънска застрахователна компания „City Insurance“ стоят зад атаките срещу българската „Евроинс“ в Румъния, обяви преди дни председателят на Надзорния Съвет на „Еврохолд“ Асен Христов.

„Беше организирана среща с един от акционерите на Сити Иншурънс. На нея аз получих официално предложение „Евроинс“ да придобие „Сити“ с допълнението, че по-добре да се съгласим, защото иначе нямаме избор“, обяви той. „Натискът идва от определена група хора, която преди притежаваше една друга застрахователна компания – „Сити“. Тя се появи на хоризонта преди 4-5 години, успя бързо да направи пирамидална структура с около 35% пазарен дял и през нея изтекоха 300-400 млн. евро за това време. Компанията е фалирала и сега в Румъния текат разследвания“, обясни той в друго свое интервю.

От разказаното от Асен Христов пред медиите става ясно, че най-вероятно става дума за опит за покриване на следи при източването на парите на „Сити“, с идеята щетите и отговорността да бъдат прехвърлени на българските предприемачи.

За срещите на Христов с неназования акционер или акционери на „Сити“ се знае, че освен в Румъния, са водени още във Виена и Истанбул. Той обаче никъде не разкри с кого точно е бил принуден да се среща по инициатива на Кристиян Рошу, отговарящ в Румъния за застрахователния надзор.

Тръгнахме по следите на възможните имена, които може да са участвали в неуспешното изнудване на българите. Темата кой всъщност стои зад пирамидата „City Insurance“ е изследвана в дълбочина от румънските журналисти през годините.

Официалната информация е кратка: „City Insurance“ е била контролирана от „Vivendi International SRL“, която е мажоритарен собственик с дял от 85.23%. Директорът Николае Мушат притежава 8.9%, Фортуна Копола – 2.37%, Кристиан Паскале – 1.91%, останалата незначителна част от компанията е в ръцете на други свързани лица.

Според доклад на Камарата по несъстоятелността на Трансилвания, публикуван в началото на тази година в Libertatea, шефовете на „Сити“ са водели двойно счетоводство и за били на заплати от по средно 10 000 евро чисти месечно. Отделно от това редовно прибирали бонуси и са финансирали собствени бизнес начинания на гърба на застрахованите в „Сити“.

Поименно смятаните за виновни в измамата са Дан Одобеску – генерален директор на „Сити“, Ренато Силагий – президент на борда на компанията, Мирча Барбу Бузера – вицепрезидент на директората, Спиридон-Ставрос Маврогалос Фотис – член на управителния съвет, Макс Уолтър Рослер – вицепрезидент на Надзорния съвет,  Епамеинондас Папаниколау – член на надзорния съвет и Аелита Арампова – също член на Надзорния съвет.

През 2015 сайтът „Profit.ro“ определя схемата с издигането на компанията до най-големия играч в Румъния в сектора със застраховките „Гражданска отговорност“ като „дискретна мрежа“, свързана с италиански капитали, политици и шпиони. Години преди събитията да потвърдят, че става дума за схема, завлякла със стотици милиони евро застрахованите румънци, журналистът Сербан Биску е описал и кои са лицата, които стоят в сянката на инвеститорите. Той говори за политици от стария режим, разузнавачи и „момчета от Доробанци“ (градче, близо до границата с Унгария. Метафората няма български превод, но ако трябва да се потърси някакъв еквивалент – нещо като „Магурата“, някогашното гангстерско средище от 90-те години).

Бос на компанията реално е Дан Одобеску, баджанак – (жените им са сестри) на бившия премиер на Румъния Адриан Нъстасе, който беше осъден заради корупция през 2012 г. Другите три имена, които на практика взимат решенията, са адвокатът Кристиан Паскале, Николае Мушат и Богдан Иванов.

Деверът на Одобеску – Нъстасе, беше начело на Румъния между декември 2000 и декември 2004 г. След слизането си от власт до 15 март 2006 г. председателстваше Долната камара на румънския парламент. Подаде оставка заради обвинения в корупция, по които през 2012 г. беше осъден на 2 години затвор за злоупотреба с публични средства с цел спонсориране на собствената си неуспешна кандидат-президентска кампания. Преди влизането си в затвора Нъстасе направи неуспешен опит за самоубийство. След излежаването на присъдата, получи и втора по друго обвинение – за взимане на подкупи и изнудване. Към днешна дата вече е свободен човек.

Най-интересният партньор, който излиза в документите на компанията  мажоритарен собственик на „City Insurance“, е Флорин Дима, за когото в пресата пише, че е част от любопитна група, подкрепяна от бивши офицери от румънското разузнаване. Бизнес връзките на Дима водят към бизнеса на „RAFO Oneşti“ – една от най-големите петролни рафинерии в Румъния и Източна Европа, приватизирана през 2001 г., но и към имената на бивши шефове на отдели в румънския контрашпионаж от времето на Чаушеску.

Най-четени