Connect with us

Нюзрум

Радев ли прати социолога си да каже в NOVA NEWS: Следващото правителство ще е около ГЕРБ

Published

on

Електоралните нагласи и предстоящият вот коментираха политолозите доц. Стойчо Стойчев и Слави Василев пред NOVA NEWS.

Броенето на разписките ще отнеме предимството на „машинните партии“, каза Стойчев. Той е на мнение, че ако има повече партии в НС, по-лесно ще се формира коалиционно мнозинство.

Ключът към следващото мнозинство са малките партии, защото те са потенциалните партньори на големите партии, допълни политологът.

Той коментира, че коалицията между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ е „по-скоро изолация“. По негови думи те нямат възможност за партньорство с ДПС, „Възраждане“, ВМРО, „Български възход“.

Евентуална коалиция с БСП зависи и от желанието на партията за подобни действия, допълни Стойчев.

За коалиция между ВМРО и „Български възход“ Слави Василев е на мнение, че ВМРО е формация, която има съдържание. „За „Български възход“, щом данните показват, значи това е пътят да влязат в парламента“ допълни той.

По негови думи българската политика живее в контекста на Борисов – анти-Борисов. „По-голяма степен на вероятност в следващото НС да се формира мнозинство има около ГЕРБ, ако заявките на политическите партии от 48-ото НС се верифицират“, каза Василев, който е приближеният политолог на президзентството.

За ИТН той каза, че са „интересен играч“. Политологът уточни, че те са „запазили изправена стойка“.

Стойчев също е на мнение, че около ГЕРБ може да се формира работещо, коалиционно мнозинство. Той е допълни, че ако ВМРО, ИТН и „Български възход“ влязат в парламента, те биха подкрепили ГЕРБ в съставяне на правителство.

По негови думи ПП и ДБ влизат в само изолацията умишлено, защото не искат да поемат отговорност за националното управление. Стойчев коментира, че фокусът на двете партии е есента в битката за местния вот.

Василев каза, че не смята, че има новина, която може да размести платовете в политиката. Стойчев посочи, че списъкът „Магнитски“ ще има все по-малко влияние.

Той е на мнение, че самият списък не казва нещо, което не е известно, а и не включва доказателства, които обществото не познава.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени