Connect with us

(О)позиция

Български холдинг, с над 2,5 млрд. лв. оборот е рекетиран зверски в Румъния! А Гълъб Донев спи…

Published

on

За опит за рейдърство срещу клона им в Румъния алармираха в събота собствениците на „Евроинс“. В поредица от интервюта пред български и румънски медии Асен Христов, председател на Надзорния съвет на „Еврохолд“ – чиято собственост е застрахователната компания, оперираща в няколко страни, отправи директни обвинения към поименно назовани двама румънски държавни служители, пише „Труд“.

 В главните роли…

Имената, които бяха изречени от българина, са на служители от високо и средно ниво в Органа за финансов надзор в Румъния (ASF). Това са практически вероятно най-високопоставените чиновници, които отговарят за контрола на застрахователите в северната ни съседка.

Кристиян Рошу е вицепрезидент на АСФ (Органът за финансов надзор), отговарящ за сектор „Застраховане“. Именно той, според версията на „Еврохолд“, е човекът, който стои зад масираната атака срещу българския застраховател, последвал отказа за сливане със западащ конкурент.

Марсел Валентин Йонеску е пряко подчинен на първия – генерален директор на ГД „Застраховане и презастраховане“. От позицията на този, който „коли и беси“, Рошу и Йонеску имат и властта, и инструментите, да влияят на пазара.

 Схемата

 Според позицията на българския холдинг, всичко започва с искане за поставяне на компанията под временен контрол с външен управител, назначен от Рошу. Именно срещу подобни планове от „Еврохолд“ категорично се противопоставят.

„Къде е проблемът? Ако това се случи, значи да се постави под регулация чужд бизнес, абсолютно здрава компания. Това не е първи път, те са го правили с две други компании. Слагат я под регулация, техният администратор казва, че има нарушения и трябва още капитал, идва някакъв фонд отнякъде, внася пари вътре и казва: вече ние сме собственик“, обясни базовата схема за кражба на печеливш бизнес Асен Христов.

От думите му не стана ясно кои са предходните два подобни случая.

Административният натиск срещу българския застраховател обаче продължавал вече повече от 3 години – с масирани продължителни проверки, множество глоби и дори „черен пиар“ в подбрани румънски медии.

 Държавата

Всъщност шефът на „Еврохолд“ упорито повтаря, че не вини румънската държава, нито дори румънския финансов регулатор – Органът за финансов надзор (ASF), в който на топли служби са и Рошу, и Йонеску. „Кражба на бизнес с помощта на държавата без тя да разбира“, обобщи той в събота пред БНТ.

Христов подчерта в друго интервю, че в последните години са подавали оплаквания на различни инстанции срещу Рошу и Йонеску, но без особен резултат. След дълъг период на търпение към действията на тези служители обаче явно надеждите, че Рошу и компания сами ще осъзнаят, че не са намерили подходяща жертва за машинациите си, се стопяват.

Затова вече съвсем активно от „Еврохолд“ търсят съдействие на държавно ниво – и в Букурещ, и в София. Българската държава вече е била информирана за случващото се, обясни вчера Асен Христов. По коридорите на властта на този етап обаче се чува… тишина.

„Работодател сме на над 6000 души, собственик на едно от ЕРП-тата, ние сме най-големият холдинг по приходи  и по обеми в България, над 2,5 млрд. евро ни е оборотът, работим в 12 страни, съставляваме сериозен процент в икономиката и това може да се отрази на цялата икономика“, предупреди в събота Асен Христов и призова за подкрепа от българската държава.

Въпреки увереността на „Еврохолд“, че управляващите са чули и разбират проблема им, официална позиция на властта липсва. Естествено, няма съмнение, че и на „Дондуков“ 2, и на „Дондуков“ 1, и във финансовото министерство на „Раковска“ 102, познават и следят казуса.

 Ще защити ли България най-големия български холдинг от произвол в Румъния?

 С напредването на времето, този въпрос ще добива все по-голяма тежест, а времето за реакция прогресивно ще намалява. При липсата на парламент и редовно избран кабинет, цялата тежест от нуждата от експресни мерки е на плещите на президента Румен Радев и назначените от него Гълъб Донев и Росица Велкова.

Те по всяка вероятност осъзнават, че на фона на вихрещата се инфлация, България не може да си позволи друга криза от финансово естество – не и ако наистина искаме да съхраним надеждите за влизане в Еврозоната в обозримо бъдеще. Ще покаже ли българската държава воля и смелост в тази ситуация, е отговор, който чакат вероятно не само в „Еврохолд“, но и от целия българския бизнес. Реакцията на властта ще е знак и за бъдещи такива случаи, а може би и настоящи подобни казуси зад граница, за които предприемачите са в колебание има ли изобщо смисъл да търсят подкрепа на държавно ниво.

Как тогава може да бъде обяснена подобна пасивност от страна на управляващите?

Можем само да се надяваме, че става дума за внимателно обмисляне как да се подходи в случая и допълнителна оценка на ситуацията, за да бъдат всички действия максимално дипломатични. Не е и за пренебрегване съобщението от Букурещ, че в най-близко бъдеще предстои визита на най-високо държавно ниво – президентът Клаус Йоханис планира посещение в София с цел разговор за Шенген. Може би именно тогава Румен Радев възнамерява да повдигне чувствителния въпрос. Ако не е станало късно…

При всички случаи обаче спешни действия са наложителни. България и Румъния – две съседни страни, близки не само географски, но и цивилизационно, от десетилетия вървят „в пакет“ в очите на Запада.

И е недопустимо опит за кражба на фирма да се размине без държавна намеса.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени