Connect with us

Fake Harvard

Професор взриви БНТ, зове да не се гласува за ПП и ДеБъ: Те излагат страната ни навън

Published

on

„Магнитски“ има юридическа и политическа страна. Законът „Магнитски“ е акт, който дава възможност да се налагат ограничения на чуждестранни лица. Има две цели- във финансовата система да не влизат пари и други активи със съмнителен подтекст и втората цел – да се даде възможност държавният департамент да оказва политилитечски  натиск на други държави. Юридически – той е само за чужди на САЩ лица, това не е съдебен акт, не е прокурорски, той е административен.“ Това заяви пред БНТ проф. Даниел Вълчев, декан на юридическия факултет на СУ.

Вълчев допълни, че години е влязъл в политиката благодарение на Царя и от него знае, че политиката е изкуството да даваш и да разчиташ знаци. „Сега получаваме два знака: идеологическата и полит борба се изостря между САЩ и Русия, четири лица са свързани с русия, за г-н Горанов е различно, това е знак, че следят процеса и дават знак на Борисов да бъде по-гъвкав в разговорите за ново евроатлантическо мнозинство в следващото НС“, споделя още професорът неговият прочит.

Запитан, че ДБ и прокуратурата казват едно и също, Вълчев коментира: „Бяхме в Будапеща със супрагата ми, в таксито шофьора ни пита – „при вас май има много корупция“. Нашият политически  елит се научи да излага страната си навън. Дали е повече или по-малко от Унгария не знам, но ние се научихме да се търкаляме в краката на големия брат, но това не е хубаво.  Работата трябва да си я свършим за нас. В българската история има такива случаи. Петко Каравелов е бил затворен в черната джамия, и са го били, когато идват консулите той казва „В България таквиз работи не стават“, а сега ние правим обратното, чакаме някоя нова съветска армия да ни освободи. Не гласувайте за такива хора. Трябват хора като Петко Каравелов да строят България“.

Помолен да коментира думите на Херо Мустафа, че разграничава „добрите и ложите момчета в България“, проф. Вълчев заяви, че не намира нищо историческо в думите й. 

„И аз ги различавам … Тук въпросът е, че в ключови системи ние не се организираме, а веем знамена, червени линии и нищо не се случва. Не говорим за корупционните ниши. Пример: една от най-корумпираните системи сега е здравеопазването, ако сравните парите от последните 30 години, ще видите ръста, и това подобрява ли услугата, не. Има ли обяснение защо частните болници не правят търгове за лекарства?! Не. Никой не пита. Ние не инвестираме в това нацията да има отношение към света, да видят какво става. Вижте какво представляват рекламите по телевизията – хазарт, евтин кредит, да не ставаме да пикаем нощем… това ли е българският народ. Този който дойде на власт трябва да подскаже , че интелигентните хора са двигател.“

По повод идването на координатора на списъка „Магнитски“ Джеймс О“Брайън в София, Вълчев коментира, че няма случай големите системи да се реформират добре не от вътре от хората, а от вън.

 Относно съдебната реформа и искането за контрол над главния прокурор, проф. Вълчев заяви: „Още на предходните заседания наши специалисти си дадоха становищата. Накратко, не може експертите да решат какъв да е моделът на системата, това го решават политиците, а финото настройване го правят експертите. Ние рестартираме „Юридически барометър“ и моето мнение е, че никой не говори за това, но големите промени са в наказателното съдопроизводство. Защото има две групи проблеми. Има случаи , в които се упражнява наказателна репресия срещу лица, второ – има доста случаи, за които знаем, по които прокуратурата въобще не работи. това трябва да се реши. Много е деликатно. Аз имам предложения, които биха били възприети. Но за главния прокурор темата не е много експертна. Избираме между две злини. Разбира се, че не може да има човек, който да не може да бъде сменен и разследван. Той и сега може да бъде разследван, но не е много вероятно. Но ако някой си представя, че това трябва да е лека процедура, и да клатим главните прокурори. Важно е да се намери формула че хората да не се интересуват кой е главния прокурор. Какво ни пука кой е главен прокурор. Да излезем от това положение, но не със заклинания, а като седнем и видим посоката.“

Най-четени