Connect with us

Импийчмънт

Стратегът на Радев взриви Нова: Спират да се стрелят, Русия си прибира Донбас и Крим и всичко е точно

Published

on

Не съм говорител на президента, той се изразява достатъчно ясно. Но нека отбележа, че все повече политически и обществени дейци по света говорят за необходимостта да се положат усилия за мир. В този смисъл мнението на българския президент въобще не е толкова изолирано, колкото се представя. Това заяви председателят на Стратегическия съвет към президентството Александър Маринов пред Нова тв.

Коментарът му е по повод вчерашното изказване на държавния глава Румен Радев в Брюксел, част от което бе посветено на необходимостта да се постигне деескалация на конфликта между Русия и Украйна, както и да не се налагат санкции срещу Москва в сферата на ядрената енергетика, за което освен страната ни настояват и други източноевропейски държави.

„България дава знак, че войната трябва да бъде прекратена. Първо да се преустановят бойните действия, а след това да се преговаря. Прекратяването на бойните действия означава просто да спрат да стрелят, а кой какво ще върне, ще получи, е различен въпрос. Знаете, по света има различни мнения, в Съединените щати има различни мнения, че Донбас и Крим, например, трябва да останат за Русия“, добави още Маринов.

Имало и редица подобни прецеденти към днешна дата – окупирани територии, които не принадлежат на държавите – окупатори. „Те обаче съвсем не стоят зле в световен план. Сещам се за това, което каза ген. Марк Мили, който е председател на съвета на генералните щабове в САЩ – че не вижда мир чрез изтласкване на Русия“, каза Маринов.

Той коментира и в конкретика искането на Радев да не се налагат санкции в ядрената енергетика – по думите му това е перо, което няма как да функционира без някакво участие на Русия. „Вчера се състоя годишно заседание на Агенцията за ядрено регулиране, като председателят й каза много ясно какви са рисковете – просто АЕЦ „Козлодуй“ ще спре. Това е.“

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени