Connect with us

Нюзрум

Евала, Шишков! Министър на Радев задмина Киро Петков, назначи всички авери отново за шефове

Published

on

Двете най-ресурсни дружества на регионалното министерство, които разпределят стотици милиони – „Автомагистрали“ и „Български ВиК холдинг“, са с нови директори, този път избрани след конкурс. Реално обаче кой знае какви промени няма, а са преназначени, с мандат от 5 години, сложените още миналата година на тези постове хора от служебния министър Иван Шишков, пише „Капитал”.

Конкурсите и за двете дружества бяха обявени със заповед на министър Шишков в края на ноември миналата година и вече са ясни резултатите.

Директорските бордове на „Автомагистрали“ и „Български ВиК холдинг“ се състоят от по петима души като трима от тях са представители на държавата и се избират от принципала на двете дружества – регионалното ведомство, а двама са независими членове и се избират от Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Резултатите от проведения конкурс в „Автомагистрали“ показват, че двама от назначените от Шишков в края на август миналата година запазват постовете си. Това са Иван Станчев и Ивелина Крушкова. Техните имена вече са подадени за вписване в Търговския регистър. В конкурса за трите места в борда на директорите участваха общо седем кандидати като всички бяха допуснати до крайната фаза на надпреварата.

Иван Станчев в момента е и изпълнителен директор на дружеството. Той беше в управата на „Автомагистрали“ и заемаше същата длъжност и по време на предишното служебно правителство на Стефан Янев, когато регионален министър беше Виолета Комитова, а Шишков неин заместинк. Преди това той беше за кратко ръководител на отдел „Укрепване на свлачища“ към държавното дружество. На този пост той беше назначен през юни 2021 г. от предишния директор на дружеството Стоян Беличев, като преди това Станчев е работил в държавното дружество „Летище София“.

За разлика от Станчев, който все пак имаше някакъв опит в строителното дружество, Крушкова има дълго CV със заемани различни длъжности в различни регулатори – КЗК, КФН, както и в Българската банка за развитие. В продължение на две години, от 2018 до 2020 г., по време на управлението на Борисов тя е била член на управителния съвет на националната компания „Индустриални зони“, а след това за кратко (от март до октомври) е председател на съвета на директорите на „Индустриален и логистичен парк – Бургас“.

Крушкова има докторска степен от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ). Съпругът й Петър Крушков е първи секретар по търговията и икономиката в посолството на България в Молдова, а по времето на управлението на Борисов е бил главен специалист в дирекция „Външноикономическа политика“ в икономическото министерство.

Братът на Петър Крушков – Николай, беше началник на кабинета на Пламен Узунов, когато настоящият секретар на президента беше служебен министър на вътрешните работи в първото правителство на Румен Радев през 2017 г. По това време около името му имаше скандал, свързан с предоставянето на достъп до цялата информационна система на летище София на частна фирма. Тогава се оказа, че малко преди това дружеството е било собственост на Крушков, а за неясната дейност на фирмата не е бил сключен договор.

Новото назначение в борда на „Автомагистрали“ е това на Калин Янков. Досега той оглавяваше отдел „Доставки“ в дружеството.

Засега не е ясно каква ще се съдбата на бившия зам.-министър на регионалното развитие Захари Христов. След като подаде оставка от поста в началото на декември миналата година, той беше назначен в борда на директорите на „Автомагистрали“ на мястото на Николай Едрев, който пък напусна, за да оглави новия отдел за сигнали и нередности в дружеството. Назначението на Христов тогава предизвика възмущение заради твърденията на бившия му колега от служебния кабинет на Стефан Янев – Тодор Стоянов, че срещу него има сигнал от строителна фирма за искани комисионни. Според Стоянов това е била и причината той да напусне зам.министерския пост по време на служебния кабинет на Янев, когато регионален министър беше Виолета Комитова.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени