Connect with us

(О)позиция

Може ли да няма коалиция на ПП и ДеБъ? „24 часа“ разкрива за скандали 9 дни преди крайния срок

Published

on

Тихи засега скандали раздират новата дясна коалиция още преди тя да е официално родена. “Продължаваме промяната” и “Демократична България” са влезли в спор за местата в листите и това сериозно разклащало вярата им в бъдещото обединение, разкриха запознати за 24 ЧАСА.

Вероятно затова 9 дни преди крайния срок за регистрацията на коалицията в ЦИК все още няма официални подписи под споразумение. Разговорите се водят в много тесен кръг и повечето от редовите депутати не са запознати с тях.

Спорът между партньорите е не само за водачите, но и за подредбата на избираемите места в листите. Първоначалната договорка била да делят регионите, а след това всяка формация си уточнява имената. Феодализацията на регионите обаче не била добре възприета от структурите.

Повечето от досегашните 73-ма депутати от ДБ и ПП очакват отново да намерят позиции, ако не на първи, то поне на избираеми места. От “Промяната” обяснявали, че е логично те да имат повече водачи, защото са по-голямата политическа сила. За разлика от тях ДБ имат по-малко разпознаваеми лица, затова дублираха повечето от тях като водачи на листи. Но пък десните си имат региони, в които стоят добре – София, Пловдив, Варна, и в които традиционният им електорат трудно ще преглътне някои от по-левите идеи на ПП.

Затова партньорите настояват за запазване на позициите там, където са силни, но това поражда напрежение.

Много спорни се очертават например трите столични района. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов по традиция води в 24-и МИР. Там той се засича с Кирил Петков, който на последните избори игра само от столицата. Сега не е ясно кой от двамата ще “пусне” региона. Иванов бе водач и в Пловдив, но там се засича с бившия парламентарен шеф Никола Минчев.

В 23-и МИР досега водач на ПП бе Асен Василев, а на последните избори той се изправи срещу бившата правосъдна министърка от ДБ Надежда Йорданова. Тя бе депутат от София, въпреки че води и в Русе. Възможно е сега да е само в крайдунавския град.

Акад. Николай Денков на изборите през октомври мери сили с д-р Александър Симидчиев в Шумен и не е ясно кой от двамата ще остане първи в този регион.

Бившият електронен министър Божидар Божанов бе водач в Ловеч, който се счита за регион на бившия шеф на социалната комисия Искрен Арабаджиев.

Може би единственото безспорно първо място в София ще е за Ицо Хазарта в т.нар. лидерски район в 25-и МИР. Той отново ще се изправи срещу Бойко Борисов и Корнелия Нинова. На последните избори водач от ДБ там бе лидерът на “Зелено движение” Владислав Панев, а Хазарта взе 10 пъти повече лични гласове от него. На 2 октомври Христо Петров би Борисов по лични преференции с 9 гласа – 8210:8201, въпреки че листата на ГЕРБ като цяло бе първа с 28,35%, а тази на ПП събра 24,36.

За София-област изборът ще е между Александър Дунчев (ПП) и Антоанета Цонева (ДБ).

Интересно ще е сливането и на морските листи. Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и бившият министър на иновациите Даниел Лорер бяха първи във Варна през октомври. В Бургас пък на челните места бяха лидерът на СЕК Константин Бачийски, който бе мандатоносител на ПП, и Ивайло Мирчев от ДБ.

Заради напрежение покрай подредбата на листите преди дни стана ясно, че редиците на “Промяната” напуска едно от знаковите ѝ лица – Иван Христанов.

Запознати разкриха, че не е съгласен водач в региона му – Плевен, да е бившият спортен министър Радостин Василев, както носели слуховете в региона. Христанов, който е бивш зам.-министър на земеделието, бе гордостта на партията, когато поведе битката за Капитан Андреево. Но след като пусна във фейсбук видеото, в което не скрива разочарованието си от всички политически лидери и говори за нужда от такива, които “могат да създават обединителни каузи”, Петков обяви, че няма да е в листите за следващия парламент.

Все още не е ясно и каква част от местата в листите ще бъдат отделени за партньори като Настимир Ананиев от ВОЛТ и другите, с които ПП и ДБ водят разговори за разширение на коалиционния формат.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени