Connect with us

Нюзрум

Лидерът на СДС сензационно: Повече няма да видите Бойко тук! И предложи на ПП: Да върнем член Първи

Published

on

Бойко Борисов няма да бъде министър-председател, няма да го видите вероятно и като депутат. Ще се кандидатира, но не знам дали ще остане в парламента.

Това каза председателят на СДС пред Euronews Bulgaria. Повод за коментара му бяха призивите от страна на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ Борисов да се оттегли от лидерството в ГЕРБ.

„Тези призиви ми приличат на един футболен шампионат, в който ти губиш и казваш – не, не ми харесва финалът, искаме да го проиграем още няколко пъти. Тоест те искат избори, докато спечелят. И понеже не могат да спечелят, докато Борисов е начело, искат той да се оттегли, за да падне популярността на ГЕРБ без него и те да спечелят изборите“, разтълкува Румен Христов. И добави с ирония:

„Ами дайте да върнем член първи и да кажем – ПП са най-готините, няма да ходим на избори, даваме им мандат да работят“.

Първо място на изборите през април и поне 75 спечелени депутатски места за коалицията ГЕРБ-СДС прогнозира още Румен Христов. Според него на 2 април двете формации ще имат по-голяма преднина спрямо основния опонент – бъдещия съюз на ПП и ДБ.

„Това би допринесло по-лесно да се състави правителство“, смята Румен Христов.

Той потвърди, че е имало опити за привличане на седесари към бъдещата коалиция на ПП и ДБ. Но ставало въпрос за изолирани случаи и редови членове на партията.

„Нека е ясно – ако някой отделен член напусне нашата коалиция и отиде в тяхната, той няма да бъде повече член на СДС“, подчерта председателят на СДС.

От своя страна той категорично заяви, че няма шанс синята партия да партнира по какъвто и да е повод в общо управление с БСП. Не каза обаче кои с кои политически сили биха партнирали, за да се състави кабинет.

„Няма да е лесно съставяне на правителство. Но да отидем на шести поредни избори е неотговорно и недобре за българските граждани“, припомни Христов. И напомни за нуждата от приемане на законите от Плана за възстановяване.

На въпрос дали бойкотът на комисията по икономическа политика, която в края на 48-ото Народно събрание трябваше да приеме важните промени в Кодекса за застраховането, но не го направи, е обслужил интереса на Алексей Петров, както твърдят от ДБ, Румен Христов отговори: „Не го познавам, не е идвал в комисията“.

Най-четени