Connect with us

Нюзрум

На Христо Иванов му увисна ченето! Тя разкри по БНР как на изборите Киро и Асен ще го цакат по устав

Published

on

Ще имаме кампания за парламентарни избори на 2 април, но междувременно партиите и всички претендиращи за участие в местната власт ще трябва да подготвят почвата и за този вот. Това обясни пред БНР политологът проф. Милена Стефанова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

Много възможно е да имаме още един тур на предсрочни парламентарни избори тази година, допуска тя, но същевременно изразява съмнения „дали една кампания за национални избори няма да потисне спецификата на местно равнище“ и дали евентуалното едновременно провеждане на предсрочни парламентарни и на местни избори през есента няма да изкриви резултатите по места.

Вълните на разпространение на влияние на значими политически субекти, които имат присъствие на национално равнище, обикновено тръгват от центъра, от големите градове и постепенно се разпростират и върху по-малки населени места, посочи Милена Стефанова.

В София, Пловдив и Варна може да се очаква претендентите за кметската власт да бъдат изправени пред „много тресавищна, хлъзгава почва“, смята тя.

„Каквато и коалиция на формират новосформиралите се партии, те няма да могат много лесно да спечелят от първи тур изборите. Трябва да издигнат популярни лица. Ако са непопулярни лица, настроенията, или нагласите на избирателите от национални избори ще бъдат пренесени на местна почва.“

„Новите партии по-трудно изграждат структури по места, ПП засега май се отказва да изгражда такива структури, а без структури на местна почва няма как да се случи добра предизборна кампания за местни избори“, отбеляза още политологът.

Проф. Стефанова не е съвсем убедена, че ПП и ДБ ще влязат в коалиция, макар упорито да се говори за това. Тя допълни, че дори да се постигне коалиционно споразумение, при реденето на листите „винаги се намират някакви недоволства“ и е възможно да се стигне до конфликти.

Второто обстоятелство според нея е как такава коалиция ще се отрази на местния вот.

„Защото сключване на предизборна коалиция означава, че след това няма развод. Ако имаме някакъв негативен резултат и ПП и ДБ отново не могат да сформират самостоятелно правителство, тогава какво можем да очакваме на местните избори през октомври?“

Според преподавателката по-удачен е парламентарен съюз след изборите.

„Влизайки с предизборна коалиция, има голям риск малкият партньор – ДБ, да бъде ощетен с някакви депутатски места.“

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени