Connect with us

(О)позиция

Може ли Бойко Борисов да се върне като премиер? С БСП зад него тайно – да! Особено след края на ПП

Published

on

Тази сутрин по БНТ Михаил Константинов направи прогноза по колко депутати ще имат партиите на следващите избори. Изчисленията му са направени на база на електоралното изследване на „Екзакта“ от вчера с корекция за гласовете от чужбина. Ето изчисленията му:

Вариант 1: Български възход влиза

1. ГЕРБ-СДС 72

2. ПП-ДБ 64

3. ДПС 36

4. „Възраждане“ 30

5. БСП 27

6. „Бълг. възход“ 11

Вариант 2: Български възход не влиза

1. Герб-СДС 75

2. ПП-ДБ 67

3. ДПС 38

4. „Възраждане“ 32

5. БСП 28

Изводи: Нищо ново под слънцето. Добрата коалиция няма да може да състави кабинет без една от трите партии – ГЕРБ, ДПС или Възраждане. При правото на ГЕРБ да съставя правителство – вариантът с ДПС и БВ е на косъм и с подкрепата на БСП, но без участие в коалицията, може и да се получи.

Ако приемем, че, явявайки се самостоятелно, ДБ отново вземе 20 депутатски места, то може да се приложи съвсем не лошата схема от 2014 година с двойна коалиция /ГЕРБ-РБ/ и две подкрепящи партии /тогава Патриотите и АБВ/. Но ДБ са си наумили да се явяват с ПП като предизборна коалиция, която първо – затваря една опция за избор и второ рискът от претопяване и обезличаване на самите партии в това политическо обединение е значителен. И най-важното – от него няма практическа полза. Защо?

Както обявиха добрите лидери, целта е първото място и оттам първо право за съставяне на кабинет. Дори и да приемем по-малко вероятното, че това ще се случи и първият и вторият си разменят местата, отново без някоя от лошите партии не може да се мине.

Моята прогноза е, че точно както ПП и ДБ вече говорят за обща пред/ и следизборна стратегия, така и партиите от „хартиената коалиция“ ще използват времето до изборите в преговори за търсене на изход от политическата криза. И двете страни ще се явят на изборите с написано домашно, а след тях и с неговото практическо прилагане.

Другата прогноза е, че усещането за политически цайтнот ще бъде толкова силно, че ще окаже решаващо влияние за постигането на мнозинство и съставянето на правителство в най-кратки срокове. Ако това е съставено от „силите на статуквото“, особено ако БВ не влезе в парламента, ключова роля ще играе БСП, а Корнелия Нинова едва ли ще приеме риска да бъде посочена като причина за провал на едно поредно правителство и нови предсрочни избори наесен. Всъщност, оправдавайки публично коалицията на БСП с ДБ, гуруто на сините Иван Костов всъщност оправда и едно бъдещо взаимодействие на ГЕРБ със социалистите.

Нещо повече – с извода, който правят от ГЕРБ, че основният политически опонент за тях вече не е БСП, а ПП /по Тома Биков/, вратата за търпимост към една от малките партии е отворена.

В заключение: през 2020 година с началото на протестите, се постави и началото на публичното недоволство от дългогодишното управление на ГЕРБ. През следващите два парламента се видя, че т.нар. прогресивни реформаторски сили имат план как да протестират, но не и как да управляват след падането на „врага“. По това време беше кощунствена мисълта не само за партньорство с партията на Борисов, но дори за разговори с нея.

Година и половина по-късно стигмата не само е свалена, но ГЕРБ си върна позицията на основен политически играч. На фона на ПП те все по-ясно изпъкват като дясноцентристка партия, а ДБ все повече заемат мястото в компромисния център.

Та динамиката на промените и отношенията между партиите са толкова големи, че не изключвам и немислими допреди година-две ситуации, които днес се оказаха реалност. А именно – ако „хартиената коалиция“ постигне мнозинство и състави правителство, то да бъде както си е по правилата – с мнозинство министри от ГЕРБ и премиер Бойко Борисов. Особено, когато следя класацията на „24 часа“.

ЕВГЕНИЙ ПЕТРОВ

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени