Connect with us

Парламент

Проф. Константинов смълча БНТ, извади бележка с резултатите от… следващите избори!

Published

on

Доколко е гарантирана честността на вота на предстоящите избори у нас, е въпросът, който все по-често се задава в телевизионните студия. Традиционно отговор дава проф. Михаил Константинов.

„Не трябва да се нагнетява излишно напрежение, както се прави винаги преди избори. Ще се справим, както сме се справяли винаги. Резултатите ще бъдат коректно отчетени“, в това увери математикът в студиото на БНТ. 

„Мисля, че най-интересно ще е разпределението между партиите. Това как са разпределени мандатите по райони, няма никакво значение за изборния резултат, просто защото те се определят на национално ниво. Броят, който всяка партия ще спечели, абсолютно не зависи от мандатите. И това трябва да е ясно.

Нашата система е изключително пропорционална на национално ниво и нерационална на регионално. Затова математически резултата няма как да даде пропорционалност и на национално, и на регионално ниво.

В София ще има четири мандата. Столицата не се увеличи толкова, колкото си мислим и колкото се говори постоянно. Имаме доста погрешна представа за числата. Българите по света и в България са 8 милиона и 200 хиляди – като в България са 6 млн. и половина. Извън границите на страната има 1 милион и 700 хиляди. Това показват цифрите.

6 милиона и 600 хиляди са избирателите, като в България те са 5 милиона и 200 хиляди. Тези числа определя картината на българското електорално тяло. Всичко останало са конспирации“, категоричен е проф. Константинов.

„Ако изборната администрация си гледа коректно работата, може и да няма нужда от списъци. Теоретично обаче, разбира се, могат да се получат някъде и машинации, но това са изолирани случаи, малко на брой, които не повлияват на изборния резултат“, добави още специалистът.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени