Connect with us

Fake Harvard

Огласиха коя партия ще е аут за 49-то НС и как Кирил Петков се наигра жестоко с ДеБъ

Published

on

Съвместното явяване на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ на изборите през април ще усложни създаването на една бъдеща коалиция, защото изключва партньорство с ГЕРБ.

ГЕРБ в момента са много по-примамлив партньор за коалиция, но отсега ясно трябва да заявят своите намерения по отношение на БСП.

Български възход“ след разграничението от президента Румен Радев може да не влезе изобщо в 49-то НС.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът доц. д-р Стойчо Стойчев.

„Не бих казал, че конфликтите ще се притъпят, дори напротив – могат да се изострят, но това не означава, че няма да се промени този мъртъв баланс на силите.

Съвместното явяване ПП и ДБ на изборите намалява шансовете за коалиция, защото изключва партньорство с ГЕРБ. Освен това и системата, която сме приели за разпределяне на мандатите, е в полза на по-малките и в ущърб на големите партии“, заяви доц. Стойчев.

„По този начин обединените ПП и ДБ могат а получат по-малко мандати“, каза политологът.

Той предупреди, че обединението на двете партии ще ги постави в изолация, също както са били ГЕРБ през 2021 г.

„ГЕРБ в момента е много по-приемлив коалиционен партньор, отколкото ПП и ДБ. Ако тези неща са ясни за двете формации, то е съвсем вероятно обединението да е с цел спечелване на местните избори“, допусна доц. Стойчев.

Относно вероятността за коалиция между останалите парламентарно представени сили, политологът обясни, че ДБ от дълги години провеждат пиар стратегия, с цел да се свърже ГЕРБ с ДПС.

„Тепърва трябва да се види как ще реагират от ГЕРБ на тази стратегия, но в момента е много важно партията да заяви ясно дали ще има и бъдещо партньорство с БСП. По-добре е да няма такова съвместно участие, защото когато БСП управляваше с ПП, ГЕРБ използваха редица аргументи против това правителство.

Сега тези негативни доводи могат да се прехвърлят и на тях и ГЕРБ да загуби влияние“, подчерта доц. Стойчо Стойчев.

По повод разделението между статукво и промяна, политологът отбеляза, че не е сигурно дали то ще бъде водещо в бъдещето 49-то НС. „Ако говорим за такова разделение, то по гласуванията в 48-то НС можем да кажем, че „Български възход“ е системна партия.

Плюс това не е и сигурно дали тя ще бъде част от бъдещия парламент, защото малките партии, които ще бъдат на ръба, са отново две, три и е възможна различна конфигурация.

Ако ИТН, формацията около Мая Манолова влязат или ако президентът сформира някаква нова формация, както направи с ПП преди две години, не е ясно дали изобщо „Български възход“ ще минат 4%-та бариера“, смята доц. Стойчев, след което подчерта, че се е свършило със спекулациите за близост между Стефан Янев и президента Румен Радев, когато държавният глава не е връчил третия мандат на „Български възход“.

„Ако разграничението е ясно вече за симпатизантите на президента, то не е ясно дали изобщо формацията на Стефан Янев ще получи представителство“, заяви пред БГНЕС политологът доц. д-р Стойчо Стойчев. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени