Connect with us

Fake Harvard

Предупредиха Киро и Асен в ефир: От нахластво, закъсняхте! Обединението с ДеБъ отблъсква хора

Published

on

„Представите на българските политици за парламентаризма са тотално сбъркани, защото очакват управленската формула да се създаде на изборите. Във всички европейски демокрации тя се създава в парламента“. Това коментира пред Euronews Bulgaria политологът и проф. Румяна Коларова.

„Основната слабост на българските парламенти е, че не познаваме нито един, в който да е имало преструктуриране на парламентарното мнозинство. Това се счита за нещо много лошо. А във всички европейски парламенти това се случва. Там функцията на парламента е именно да се изработи формулата, по която може да се управлява. Това е и предимството на парламентарната пред президентската формула“, обясни експертът.

„Продължаваме промяната“ пропуснаха няколко възможности и акълът им идва постфактум. Защото в предишния парламент можеха да направят тази програма с 4 приоритета. Тогава те имаха и парламентарна база, много малко депутати им трябваха. Но това не става като някой се изперчи и каже „ние чакаме на някой да му проговори съвестта“, смята проф. Румяна Коларова.

„С поведението си партиите в 48-то Народно събрание не произведоха никакъв реален резултат“, допълни колегата ѝ политолог Атанас Радев.

Advertisement

В спиралата, в която се намираме в момента, бихме могли да получим порция от същото в бъдещото 49-то НС. Мнозинството и електоратът на партиите на „промяната“ по-скоро се свива. В политиката 1+1 не прави 2. По-скоро прави или 1, или 3“, каза Радев по повод обединението на ПП и ДБ.

„Това можеше да стане на предишните избори. В момента, когато подкрепата им ерозира, те нямат представа какъв им е електоратът. Може да се окаже, че това обединение ще отблъсне“, допълни проф. Коларова.

„ПП се опита да пришие БСП към ГЕРБ, а всички изборни победи на ГЕРБ са били със силно противопоставяне на БСП. Предизборно няма как БСП и ГЕРБ да застанат едни до други. Това са партии, които имат много ясни структури и много силна организация. Те знаят, че на избори трябва да бъдат абсолютно един срещу друг“, каза проф. Коларова.

„Обединение може да е търси по темите, които останаха в 48-то НС – съдебна реформа, антикорупционно законодателство и т.н., при които пак става въпрос за усвояване на средствата по Плана за възстановяване“, допълни Радев.

Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени