Connect with us

Fake Harvard

Премиерът на Слави разкри какво зло ни е причинил Асен Василев: Луд с картечница

Published

on

Фискалният резерв на България спада драстично при управлението на правителството на Кирил Петков (13 декември 2021 – 2 август 2022 г.), в което за финансовата политика отговаряше вицепремиерът и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Към 31 януари 2022 г., т.е. малко повече от месец, през който на власт е четворната коалиция, в която финансите се доминират от представителите на ПП, размерът на фискалния резерв е малко на 11 млрд. лв. Това е най-високата му стойност за всичките месеци, през които Петков е на власт.

През следващите шест месеца фискалният резерв спада, като най-ниската му стойност е на 31 март, когато възлиза на 7,45 млрд. лв. Това показва справка за състоянието му в края на всеки месец от 2022 година.

През останалите месеци от краткия престой на Петков и Василев на „Дондуков 1“ фискалният резерв се движи в диапазона от 9,9 млрд. на 31 февруари до 9,1 млрд. лв. на 31 август. На 2 август воденият от ПП кабинет се разпуска след първия успешен в най-новата ни история вот на недоверие, гласуван на 22 юни 2022 г.

Финансистът Николай Василев бе първият, който алармира за негативните последици от намаляването на фискалния резерв и трупането на нови дългове.

„Намаляването му е най-доброто отражение на цялостната бюджетна идеология на предишното управление. Тази политика е волунтаристична и безотговорна. Може да бъде сравнена с поведението на луд с картечница, който стреля, докато има патрони. Колкото резерв има, той трябва да бъде изхарчен. Колкото дългове е необходимо, те могат да бъдат взети. Колкото по-голям дефицит може да бъде направен, толкова по-добре. Колкото по-големи харчове, толкова по-добре“, заяви пред БГНЕС финансистът, който бе бивш вицепремиер и три пъти министър в правителствата в периода от 2001 до 2009 г.

Василев отбеляза, че краят на една такава политика винаги е един и същ и припомни, че кабинетът „Петков“ е първият в най-новата ни история, който падна в резултат на вот на недоверие, гласуван и заради финансовата политика.

Най-четени