Connect with us

Нюзрум

Гаден ден за Христо Иванов и секретарката му! Гешев в САЩ, говори за поитическа корупция

Published

on

Иван Гешев взе участие в международна дискусия за последиците от руската агресия в Украйна в Конгреса на САЩ

Заедно, страните от евроатлантическото семейство сме по-силни! Това споделих с конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс.

Това написа в социалната мрежа Tуитър главният прокурор Иван Гешев, който участва в международна дискусия за последиците от руската агресия в Украйна в Конгреса на САЩ.

Форумът се организира от конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс. Участие в дискусията взе и конгресменът Джо Уилсън, основател на Групата за приятелство с България в Конгреса, както и още действащи и бивши членове на Камарата на представителите.

ПРБПРБ

„Благодаря им за възможността да участвам в международния форум за последиците от руската агресия в Украйна, който организираха в Конгреса на САЩ“, добави Гешев.

Акцент в изказванията бе поставен върху необходимостта от изграждането на трайни и работещи партньорства между институциите от държавите в Югоизточна Европа в контекста на влошената среда за сигурност в региона.

В рамките на форума бяха обсъдени и рисковете от засилващата се роля на Китай в Европа.

Главният прокурор запозна американските конгресмени и техните гости от Югоизточна Европа с активната роля на българската прокуратура по противодействие на руските разузнавателни служби на територията на Република България и на Балканите. Иван Гешев припомни серията от разследвания, проведени от българската прокуратура, които са довели до принудителното отзоваване от страната на повече от десет служители на руските специални служби, ползвали се с дипломатически имунитет.

Българският главен прокурор подчерта, че наред с класическата форма на разузнавателна дейност, каквато е шпионажа, в последните години се идентифицират и други средства на зловредно влияние – политическа корупция, хибридни атаки, включително чрез употребата на медии и разпространяването на „фалшиви новини“, кибератаки, пример за което бяха действията отпреди три месеца на руската хакерска група „KillNet“, както и зачестилите опити за заобикаляне на санкции, наложени спрямо руската банкова система чрез трансфер на криптовалути.

Иван Гешев посочи, че в последните години у нас се забелязва известно отстъпление в противодействието на зловредното руско влияние. В тази връзка главният прокурор се обърна към членовете на американския конгрес и представителите на евроатлантическите страни от Балканите като ги призова за съвместни действия по гарантиране на сигурността в региона на Балканите. „За съжаление с началото на руската военна агресия срещу Украйна и с оглед на това, че България чисто географски се намира в близост до зоната на конфликта, забелязваме един засилен интензитет на зловредно влияние. От съществено значение за моята страна е да подобрим сътрудничеството си, както на национално ниво, така и между съответните институции в партньорските страни“, заяви Иван Гешев. 

Главният прокурор поздрави конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс за организацията на дискусията, като отново подчерта, че „заедно евроатлантическите партньори са по-силни“. Иван Гешев връчи на членовете на Конгреса плакети на Прокуратурата на Република България.

Във форума участваха представители на Полша, Румъния, Хърватия, Украйна, Северна Македония, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Грузия и други. Сред гостите бе и Роберто Монтела, генерален секретар на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Припомняме, че Иван Гешев е на посещение в САЩ за участие в 71-та годишна Национална молитвена закуска, давана от американския президент, която ще се проведе на 2 февруари във Вашингтон. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени