Connect with us

Парламент

Шефът на КФН дойде в НС! На депутати им паднаха ченетата, като научиха това за измамата Nexo

Published

on

Народните представители от Временната комисия Nexo изслушаха Бойко Атанасов, председател на КФН и Борис Михайлов, изпълнителен директор на НАП. От изслушването им стана ясно, че през последните три години са получени 6 сигнала за фирми свързани с компанията Nexo. Три от тях са препратени за компетентност и евентуални проверки на БНБ, а един от тях е изпратен към НАП.

Председателят на КФН разкри, че сигналите са изцяло от чуждестранни граждани. „При проверка на платформата Nexo се вижда, че те се занимават с дейности свързани с криптовалути. Той отбеляза, че на територията на България и Естония не се предоставят тези услуги и изрази надежда скоро да бъдат определени конкретни органи, които да регулират и следят дейността на крипто компаниите. По думите му компанията Nexo ръководи дейността си на базата на законодателството на Англия и Уелс.

Компанията Nexo няма лиценз и не предлага услугите си в страната ни, при проверките на компанията не са констатирани финансирания на партии, но освен това в момента НАП проверява физически и юридически лица от компанията Ен Ди Ес ЕООД.

Председателят на КФН Бойко Атанасов обясни, че след направената проверка се е оказало, че „всички дружества Nexo нямат лиценз и никога не са имали лиценз в КФН, не са вписани в регистрите и никога не са били вписвани в регистрите. Освен това те не присъстват и в списъка на идентифицираните инвестиционни посредници, които имат право да осъществяват дейност на територията на страната чрез предоставяне на услуги и дейности. КФН извършва надзор на предоставянето и търговията с финансови инструменти. Към настоящия момент крипто активите не са признати за финансов инструмент, както на европейско ниво, така и на ниво Република България. Все още не са определени компетентните органи, които ще надзирават търговията с крипто активи“, подчерта той.

Advertisement

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени