Connect with us

Fake Harvard

Топ-разузнавач сензационно: Петков свърши брутална работа у нас! Сега Вучич я довършва в Сърбия

Published

on

„По отношение на Македония българската държава никога не е имала стратегия. За разлика от нашите съседи. Политиката ни по отношение на Скопие винаги е била  Ad hoc (спонтанна)”. Това заяви политическия наблюдател и бивш разузнавач Боян Чуков пред „Епицентър”.

Той бе категоричен, че  най-много щети по македонския въпрос са нанесли Георги Димитров и Кирил Петков. 

„Първият изпълни задачите спуснати от Коминтерна, а вторият от НАТО и ЕС. Без да се съобразяват и двамата с българските национални интереси. Дали ще го наречем национално предателство или нещо по-овъртолено като пролетарска или евроатлантическа солидарност, негативните последици са за сметка на България. Необходимо е под егидата на президента да се формира High Level Group както е модерно да се казва по евроатлантически, за да бъде изработена стратегия на България по отношение на Македония. Да се тръгне от сегашните реалности и ресурси на днешната българска държава, да се подготви документ, да се одобри от парламента, след което административно да се синхронизира в дългосрочен план политиката на всички български институции, които имат отношение към РСМ. Във въпросната Група трябва да влязат признати експерти от дипломатическите, финансовите, икономическите, академичните среди и от специалните служби. Проблемите ни с Македония никога няма да бъдат решени на ишлеме. А ние от много години правим точно това. България е отигравала всяка драматична ситуация в отношенията си с РСМ в чисто тактически план. Но тактика без стратегия е само шум преди поражение”, каза той.

Чуков обобщи, че  Северна Македония и Косово са като скачени съдове. Събитията на тези две места е погрешно да се разглеждат по отделно.

„След разпадането на СССР геостратегията на англосаксонския свят на Балканите имаше за цел да хомогенизира Балканите под егидата на НАТО и ЕС. Да ги направи 100% евроатлантически и антируски. Американци и англичани имат общ противник в лицето на балканския „Руски свят“, но вървят по различни пътища за реализиране на общата им цел. Затова периодично усилията им не се стиковат напълно. Англичаните са големите концептуалисти в нашия регион. Американците са повече по силовите изпълнения и грубата работа. Проблемът днес на балканските народи е, че доста рядко националните им интереси съвпадат със стратегията на Вашингтон и Лондон. 

Ние вдигнахме ветото над Македония в резултат на мощен външен натиск. Правителството на Кирил Петков свърши „бруталната работа“, която в момента Вучич довършва по отношение на Косово. И в двата случая се нанася тежък удар върху руската геостратегия на Балканите. Руското влияние в нашия регион е сведено до минимум”, допълни политическият наблюдател.

Най-четени