Connect with us

Нюзрум

В bTV си траят за страшен скандал: Екатерина Захариева дойде и направи на нищо Цънцарката

Published

on

В петъчния ден в Народното събрание (НС) се проведе парламентарно заседание, на което депутатите обсъждаха промените в съдебната реформа. Кворум обаче не се събра.

Именно по този повод водещата на bTV Мария Цънцарова покани външната екс-министърка от кабинета на ГЕРБ Екатерина Захариева.

Вместо обаче журналистката да я разпита да политиката на ГЕРБ в случая, тя реши да й търси отговорност за това защо не е имало кворум – нещо, което е задължение на всички партии в парламента.

Не мога да кажа кой и защо не е бил в зала. Защо от „Продължаваме промяната“ (ПП) имаха точно пет човека по време на обсъжданията и гласуванията на техния закон“, възмути се Захариева.

Тя поясни, че и от „Демократична България“ (ДБ) са липсвали много депутати, а ГЕРБ не са длъжни да събират всички в зала.

Според Захариева флагманът за съдебната реформа – ДБ, имали достатъчно време този закон да мине през комисии и вече да е факт.

„Кворумът в залата може да се промени буквално за 10 минути. Но колегите не го подсигуриха“, допълни ексминистърката.

Викахте ме, за да коментираме кой как маха в парламента ли?“, възмути се Захариева на непрестанните нападки на Цънцарова, която не спираше да пита „ама защо депутати от други партии не били в парламентарната зала“.

„Ние не сме натискачи на копчета“, отсече Захариева.

„Няма как да се случи съдебна реформа докато едни говорят, че я искат и се закичват с това, а само ГЕРБ да е виновен.

Ето, Вие тук половин час ме питате кой махал и кой не в зала, а една дума не казахме за съдебната реформа“, възмути се Захариева.

„Законопроектът на ГЕРБ за съдебна реформа бе готов още на 30 декември. Защо тези, които 8 месеца преди това не го внесоха, сега бързат. Докога те ще се оправдават с някой друг.

Трябва обаче да се учим от грешките си. Защо председатели на парламентарни групи не са в пленарната зала при обсъждане на законопроект, важен за групата и страната.

Не можеш да очакваш, че няма да си в залата, а други ще дискутират твоя законопроект.

Фактът че от ГЕРБ сме в зала, значи че тази реформа е важна за нас. ГЕРБ показа че само на дума е важна съдебната реформа за ПП и ДБ.

Но те не внасят навреме и не влизат в зала за дебат – това означава че реформата за тях е само на думи“, едва успя да се изкаже Захариева от постоянните й прекъсвания от страна на Цънцарова.

Най-четени