Connect with us

Нюзрум

Слави извади проучване на немска агенция: ГЕРБ ще бие ПП с близо 10%! ИТН е почти колкото БСП

Published

on

„Според социологическото проучване удовлетворението от демокрацията в България е на много ниско ниво. Само 26,1% са удовлетворени. Има високо недоверие към българските институции“, това заявиха от партията „Има такъв народ“ на брифинг пред журналисти.

Той започна със социологическо проучване на компанията за социологически избори „Ипсус“ от Германия.

Удовлетворението от демокрацията в България е на много ниско ниво. Само 24% от българите са удовлетворени от нея. Висок кредит на доверие имат към президента, като то е 67%. За сметка на това пък 87% не вярват на Народното събрание.

45% искат разширяване на правомощията на президента. 49% смятат, че правителството трябва да се предлага от президента, а 38% – че трябва да се предлага от партия.

53% от респондентите са заявили, че подкрепят референдума. Подкрепата обаче е различна в различните възрастови групи, като около 60% от хората на възраст между 18 и 45 години го подкрепят. 44% от запитаните са отговорили, че биха се включили в подписката за референдума.

50% от запитаните са заявили подкрепа за превръщането на страната в президентска република. Според проучването ИТН биха спечелили 8,5% от вота, ако той беше сега. На първо място пак биха били ГЕРБ с 25,3%, а ПП отново втори със 17,3%. След тях се нареждат ДБ с 11,9 и „Възраждане“ с 11,7. Следват ги БСП с 10,6%. Проучването е проведено от 19 декември до 11 януари тази година.                      

Слави Трифонов дава пресконференция пред журналисти за първи път. В последните две години активно участие в политиката Трифонов не се беше появявал публично. Трифонов за първи път подаде и декларация за имуществото си пред Комисията за противодействие на корупция и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). 

Припомняме, че наскоро лидерът на „Има такъв народ“ обяви, че от партията събират подписи за организиране на референдум за преминаване към президентска република.   

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени