Connect with us

Спор(Т)но

Скандал за „Колежа“ при кмета на Пловдив! Наглите от ПИМК: Дайте 58 млн.! Той: Не става така!

Published

on

Още 22 милиона лева са нужни, за да бъде завършен стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. Това заяви пред „24 часа“ бизнесменът Илиян Филипов след поредна среща в общината между него, и.д. кметът Величко Родопски, представители на клуба и на феновете.

Собственикът на ПИМК, който строи стадиона, припомни, че преди 2 г. е спечелил обществената поръчка за 53 милиона лева. „До момента има осигурени 36 милиона лева. След като предадоха новите количествено-стойностни сметки обаче сумата набъбна на 58 милиона лева. Внесъл съм разчетите в община Пловдив преди 25 дни. И реално, ако искаме готов стадион, трябват 58 млн. лева“, каза бизнесменът.

Той твърди, че на срещата, която приключи преди малко, не е имало претенции към него. Феновете представляваше шефът на дирекция „Местни данъци и такси“ Рашко Стоянов, заклет ботевист, а собственикът на отбора – от Александър Ослан, който минава за негова дясна ръка. 

„Говорихме общината по какъв начин смята да финансира обекта. Попитаха ме мога ли в рамките на три бюджетни години да разсроча разликата от 22 млн. лева. Казах, че мога. Това е единственият вариант“, обясни Филипов.

Той се надява феновете да се успокоят, а протестът им на 1 февруари е с искане за осигуряване на цялото финансиране за комплекса. 

Знае ли, че пловдивчани вече силно се възмущават от милионите, които се изливат в двата стадиона – на „Ботев“ и „Локомотив“, попитахме Филипов.

„Прави са хората. Но ние нямаме вина, че голяма част от парите на Пловдив отиват в държавния бюджет, а се връща малка част от тях“, отговори бизнесменът.

Зам.-кметът Величко Родопски, който изпълнява функциите на временен градоначалник, тъй като Здравко Димитров е в отпуск до 1 февруари, отговори, че засега няма да внася искане в местния парламент за отпускане на допълнителна сума.

„Искам точни сметки. Когато ги представят, ще поканя другия четвъртък всички представители на групи в общинския съвет, за да кажат дали ще подкрепят такова нещо. Но държа всичко да е черно на бяло. Защото представителите на „Ботев“ ми казват едно, а като почнем да говорим излиза друго“, обясни Родопски.

Той допълни, че ще бъде направен анализ на изпълненото по обекта до момента с изчисления на квадратен метър по квадратен метър. „То не става така – дай 20 лева, ето ти ги“, заяви и.д. кметът. 

„Прави са пловдивчани да негодуват срещу изливането на толкова пари в стадиона. И аз се възмущавам. Абсурдно е“, завърши Родопски.

„24 часа“

Най-четени