Connect with us

Импийчмънт

Първи министър на Румен Радев на прокурор! Аферата е за 27 милиона лева! Знае ли президента?

Published

on

БСП дава служебния вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров на главния прокурор. Сигналът е внесен на 25 януари тази година и е за неправомерно разходване на публичен ресурс, в случая европейски средства по плана за възстановяване по компонента за социално включване, във връзка с решение на служебното правителство от 15 декември 2022 г.

Става въпрос за проект „Развитие на социалната икономика“ на обща стойност от близо 27 милиона в 2 компонента, обясни депутатът и бивш социален министър Георги Гьоков. По единия става въпрос за създаването на 6 регионални центрове за подкрепа модернизирането на предприятията за социалната икономика.

Но в заданието няма задължение Министерството на труда и социалната политика да закупува имотите, които са разположени регионалните центрове, каза Гьоков. Първоначално той отказваше да спомене името на Лазар Лазаров, защото решението било на правителството, но ставало въпрос за вицепремиера и социален министър. А след въпроси за медиите все пак уточни, че става въпрос за Лазаров.

И допълни, че и държавата и общините имат помещения, които от години стоят празни. Няма необходимост държавата да похарчи огромни средства не за подкрепа на социалната икономика, а за закупуване на помещения, допълни той.

2,160 млн. лв. от проекта са дадени за закупуване на имоти в Пловдив, Бургас и Габрово и решението е на служебното правителство с N1023 от 15 декември 2022 г., с което възлага на министъра на труда и социалната политика да сключи договори за покупка в полза на държавата на 3 недвижими имота от частни субекти, разказа Гьоков. И попита защо се прави това, а не се търсят свободни държавни или общински имоти.  И отговорът е един – при държавните имоти няма комисиони, допълни той. И оспори и процедурата, по която държавата купува въпросните имоти, защото липсвали методика, протоколи и критерии, протоколи за подадените оферти, критерии за подбор и оценка. Всичко това провокира съмнения за измама и корупция, допълни Гьоков. В мътна вода най-лесно се лови риба, коментира соцдепутатът.

Най-четени