Connect with us

Демос

Оля се! Алибегов иска да ни задължат да му оставяме по 10% бакшиш! И НАП да не му ги пипат

Published

on

„Ние сме за бакшиша, не за облагането му с данък. Този жест от клиента е за добре свършена работа. В България законът не предвижда бакшиш, това се приема от НАП като кражба”. Това коментира пред бТВ Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

„Вие плащате с карта в заведение 60 лева – доволен сте от обслужващия персонал и искате да оставите 10 лева. Ние ви издаваме фискален бон за вашата консумация за 50 лева, а от устройството, по което вие плащате, излиза бележка за 60 лева. Тези 10 лева НАП ги смята за нереализиран оборот и кражба от фиска, а заведението може да бъде запечатано за 30 дни“, уточни той.

Алибегов добави, че инспектори на агенцията имат право да проверяват и наличния оборот на всеки сервитьор.

„Ако сервитьорът има 500 лева оборот по наличност в касовия терминал, а в джоба му установят 560 лева. Тогава заведението може да бъде глобено до 2000 лева“, посочи председателят на  Българската асоциация на заведенията.

Advertisement

Според него легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, но той трябва да бъде необлагаем.

„В чужбина има практика бакшишът да бъде добавен към сметката в ресторантите. Тогава могат да бъдат обложени. Когато държавата наложи законово всички, които влизат в заведеният, да дават 10% – тогава е възможно“, посочи Алибегов.

Continue Reading
Advertisement

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени