Connect with us

Импийчмънт

Радев прати пинчера си Слави Васиев да лае по Бойко: Той е като Тато! Време е за пълна президентска власт

Published

on

Политологът Слави Василев говори от доста време, че парламентарната демокрация е изчерпана.

„Парламентарната форма на управление е замислена като контрапункт на тоталитарния режим на Живков. За съжаление, тази многопартийна система взе да се развива по балкански. Парадоксално звучи, но тя се превърна в нова форма на еднолично управление. Концентрацията на власт на министър-председателя е толкова голяма, че наподобява тази от едно време. Тя бе много видима по времето на Бойко Борисов”, казва Василев.

Той предлага да преминем към политическа система, в която принципът на разделение на властите е много по-подчертан. Единствената позната в политологията политическа система, където това е така, е т. нар. „демократичен президентски режим”. При него изпълнителната власт е в ръцете на един пряко избран президент. Тази власт се конкурира пряко от друга институция – законодателната власт, която се осъществява от парламента. Съдебната система е трети стълб и тя е независима.

„Нямам идея за каква президентска република говори Слави Трифонов, но ако се окаже, че тя не е от типа на Беларус, Русия или Турция, а е от типа на САЩ и Франция, аз бих подкрепил инициативата и референдума на Слави”, казва Василев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени