Connect with us

Парламент

Неочаквано: Радев наложи вето на много важен закони, ГЕРБ го подкрепя! НС спешно трябва да…

Published

on

Президентът Румен Радев във вторник е наложил вето върху промените в Закона за енергетиката, приети от парламента на 12 януари. Това обяви председателстващият заседанието на Народното събрание (НС) Росен Желязков тази сутрин.

Измененията касаят различни проблеми в сектора, сред които и това, че вече няма да се изисква издаване на лицензия за производство на ел. енергия на лице при мощност до 20 MW.

Президентът е наложил вето върху специфична промяна, предложена на второ четене от „Български възход“ за 15-минутен сетълмент, уточнява „Флагман“. Смята се, че тя е в интерес на бизнеса, но уврежда интересите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) – затова от държавното дружество са повлияли на президентството. 

Ветото обаче спира целия закон. Това налага парламентът спешно да се задейства и да гласува закона на трето четене.

Advertisement

Припомняме, че институцията ще бъде разпусната на 3 февруари.

По първоначална информация ГЕРБ, които бяха вносители на законопроекта, са склонни да подкрепят ветото на президента. Очаква се законът да бъде приет окончателно без текста, срещу който е протестирал Радев.

Казусът не касае промените, свързани със соларните панели до 20 kW за лични нужди върху покривите, които, напомняме, са свързани със Закона за устройство на територията. 

Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени