Connect with us

Нюзрум

Цветанка Ризова вие след ефир заради Владислав Горанов! Острието на ГЕРБ разнебити спонсорите й

Published

on

Бившият финансов министър Владислав Горанов изрази личното си мнение по казуса „Нексо“, който е широко коментиран през последните седмици.

Проблемът с Нексо е само един и тук всъщност трябва да кажем Нексо и други компании. Проблемът е, че се допуска да се заобикаля закона за финансиране на политическите партии, каза Горанов в ефира на bTV.

Иначе като икономист мога дълго да говоря за криптоактиви и къде са рисковите при работа с криптоактиви, но в частния случай основната тема е, че се допуска купуване на цели партии чрез скрито заобикаляне или всъщност явно заобикаляне на закона за финансиране на политическите партии чрез финансиране на партии през дарение от физически лица, поставени на компании и то на богати компания, поясни той.

Няма лошо и това трябва да се изследва, да се изучи, да се проследи и държавата да има способи, дали тези лица, които са извършвали дарения в полза на отделни политически партии, в случая говорим най-вече за „Да, България“, вероятно има и за Волт, може да се подозира и ПП, дали тези средства, които те са дарили, са ги получили регулярно или си ги получавали регулярно в своите възнаграждение.

Или ще се намери съмнителна близост между периода на извършване на дарението и примерно някакви бонуси, които са предоставени от техните компании, каза още Горанов.

Бившият министър допусна, макар и бегла, възможност за обединяване между ГЕРБ и БСП за управление в следващото правителството.

Попитан, дали вече е започната дискусия, след като Бойко Борисов заяви на лидерската среща, че ще поиска ГЕРБ да отмени или да се откаже от забраната да прави коалиция или да общува изобщо с БСП, Владислав Горанов каза:

„Исторически това възникна в период, в който се правеха много спекулации, че видите ли, ГЕРБ ще направи коалиция с БСП, изневерявайки на своите избиратели.

Аз винаги съм бил против подобни заклинания в политиката, разбира се, анонсът на Борисов тепърва предстои да се развива и досега няма такъв разговор.

Но без премахване на заклинанията в политиката, трудно ще се направи стабилно правителство в следващия парламент.“

„Когато бягаш сам, е най-лесно да излезеш втори. Планът за възстановяване и устойчивост, изготвен от  първото служебно правителство, в което дългата ръка на Асен Василев се виждаше, има вътре много условия, които не са задължително изискани от Европа.

Видяхме, че сами сме предложили по-рано затваряне на мощности в Маришкия басейн“, коментира още Горанов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени