Connect with us

Нюзрум

Професор разнебити ПП и ДеБъ по NOVA NEWS: Отиват на кино! ГЕРБ и БСП вдига депутатите си

Published

on

Цялата лудница около машинното гласуване доказва защо по света почти няма такова гласуване, а в Европа никъде не се гласува с машини. Тепърва ще има проблеми с хартията за машините, защото ние не знаем дали този процес от 12-13 часа ще може да се извърши. Новата хартия ще е по-плътна и дебела и това може да попречи. Дано да могат да работят машините, но аз не съм оптимист. Дори и да не работят машините обаче, ще се премине към гласуване с хартиена бюлетина, което няма да наруши изборния процес. Отделно на част от машините изтича и гаранцията. Това също е огромен проблем. 

Това каза в предаването „Денят на живо“ по NOVA NEWS математикът проф. Михаил Константинов по повод предстоящите поредни предсрочни избори.

„Очаквам повишаване на избирателната активност. На последните избори гласуваха 2, 6 млн. души. Сега очаквам около 3 млн. гласоподаватели. Ще се върнат хората, които се отказаха от гласуването заради машините. От това най-много ще спечели БСП и ще си върне поне 10 депутати. ГЕРБ също ще спечели, но това ще е по политически причини. Другите ще запазят своите резултати от последните избори, но те реално ще намалят бройката на депутатите си, защото ще има увеличение на избирателната активност и партии, които ще вземат повече депутатски места. В момента ПП има 53 депутати, а ДБ 20. Не вярвам, ако те се обединят и се явят заедно на изборите, дали механично ще имат 73 депутати и ще изпреварят ГЕРБ, които в момента имат 67 депутати, а и те ще растат“, добави той. 

Президентът разговаря с ръководството на ЦИК, стана ясно кога ще са изборите

„За мен референдумът за президентска република ще даде нулев резултат. Организаторите на референдума се надяват, че сега ще са им необходими 2,6 млн. гласували, защото на последните избори има толкова гласоподаватели. На предишния референдум им трябваха 3,6 млн. гласували. Най-лошото е, че политиците отвратиха хората от системата и сега говорят, че искат да я променят“, каза още проф. Константинов. 

Най-четени