Connect with us

Парламент

Началото на края на Руди Гела! Взимат имунитета му, вкарват го в съда!? Жена с показания срещу него

Published

on

В Софийска градска прокуратура (СГП) се води досъдебно производство след сигнал за заплаха, отправена от министър, който понастоящем е народен представител. За случая стана ясно на заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) на 20 декември, съобщава „Флагман“.

Тогава бе докладванописмо от следовател в Следствения отдел на СГП, с което се изисква информациякога са обявени за депутати Христинка Иванова – в 47-ото Народно събрание, и Радостин Василев – в настоящото 48-о Народно събрание. Данните били нужни във връзка с разследване.

Депутати от „Има такъв народ“ (ИТН), сред които Христинка Иванова, пуснаха запис с гласа на Радостин Василев-тогавашен министър на спорта, който се отцепи от партията на Слави Трифонов. От него стана ясно, че Иванова първоначално е обещала да се отдели от парламентарната група на „Има такъв народ“, но след това си е променила решението. В записания телефонен разговор се чува как Радостин Василев се опитва да я склони все пак да премине в групата на отцепниците. След като Иванова отказва, Василев й заръчва да си подаде оставката като депутат и й заявява, чеще й прати хора, които да й помогнат да си попълни молбата. Това бе изтълкувано като заплаха от представителите на ИТН и бе обявено, че ще бъде сезирана прокуратурата.

По информация на „Флагман“ сигнал наистина е бил подаден, а вече е образувано и досъдебно производство.По правило прокуратурата би следвало да стартира такова производство, когато има достатъчно данни за извършено престъпление.

Говорителят на СГП каза пред „Флагман“ само, че наблюдаващият прокурор ще реши дали и кога ще даде информация по случая, но на този етап такава ни бе отказана.

Тънкият момент е, чеРадостин Василев понастоящем е депутат от „Продължаваме промяната“ (ПП) и е с имунитет. Ако прокурор пожелае да му повдигне обвинение, трябва да поиска защитата му да падне, което става с решение на парламента или на самия депутат.

До дни президентът Румен Радев ще разтури 48-ото Народно събрание, след като то не успя да излъчи правителство, и ще свика извънредни парламентарни избори. Тогава имунитетът на Радостин Василев ще падне.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени