Connect with us

Парламент

Началото на края на Руди Гела! Взимат имунитета му, вкарват го в съда!? Жена с показания срещу него

Published

on

В Софийска градска прокуратура (СГП) се води досъдебно производство след сигнал за заплаха, отправена от министър, който понастоящем е народен представител. За случая стана ясно на заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) на 20 декември, съобщава „Флагман“.

Тогава бе докладванописмо от следовател в Следствения отдел на СГП, с което се изисква информациякога са обявени за депутати Христинка Иванова – в 47-ото Народно събрание, и Радостин Василев – в настоящото 48-о Народно събрание. Данните били нужни във връзка с разследване.

Депутати от „Има такъв народ“ (ИТН), сред които Христинка Иванова, пуснаха запис с гласа на Радостин Василев-тогавашен министър на спорта, който се отцепи от партията на Слави Трифонов. От него стана ясно, че Иванова първоначално е обещала да се отдели от парламентарната група на „Има такъв народ“, но след това си е променила решението. В записания телефонен разговор се чува как Радостин Василев се опитва да я склони все пак да премине в групата на отцепниците. След като Иванова отказва, Василев й заръчва да си подаде оставката като депутат и й заявява, чеще й прати хора, които да й помогнат да си попълни молбата. Това бе изтълкувано като заплаха от представителите на ИТН и бе обявено, че ще бъде сезирана прокуратурата.

По информация на „Флагман“ сигнал наистина е бил подаден, а вече е образувано и досъдебно производство.По правило прокуратурата би следвало да стартира такова производство, когато има достатъчно данни за извършено престъпление.

Advertisement

Говорителят на СГП каза пред „Флагман“ само, че наблюдаващият прокурор ще реши дали и кога ще даде информация по случая, но на този етап такава ни бе отказана.

Тънкият момент е, чеРадостин Василев понастоящем е депутат от „Продължаваме промяната“ (ПП) и е с имунитет. Ако прокурор пожелае да му повдигне обвинение, трябва да поиска защитата му да падне, което става с решение на парламента или на самия депутат.

До дни президентът Румен Радев ще разтури 48-ото Народно събрание, след като то не успя да излъчи правителство, и ще свика извънредни парламентарни избори. Тогава имунитетът на Радостин Василев ще падне.

Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени