Connect with us

Нюзрум

Нинова върна мандата и си тръгна от президентството със закана за правителство след април

Published

on

Без много думи и доста бързо Корнелия Нинова върна папката с неизпълнения трети мандат на президента Румен Радев. 

„Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме четири важни задачи за сформирането на правителство, каквито ги обсъдихме с вас – Шенген, Плана за възстановяване, Бюджет 2023, съдебна реформа. Поканихме всички партии на разговор и от тези, които дойдоха и тези, които не дойдоха, стана ясно, че няма възможност за сформиране на кабинет“, заяви лидерът Корнелия Нинова.

От своя страна Радев отчете усилията на социалистите да опитат да формират кабинет в „тази трудна политическа обстановка”.

Президентът заяви, че в 14 часа ще има среща с ЦИК, на която ще се обсъди готовността за избори и на тази база ще се разпусне НС и ще се посочи дата за нови предсрочни избори.   

На излизане от президентството Нинова заяви, че този НС не е могъл да свърши много неща – „приемане на бюджет за тази година, за да овладеем инфлацията и да се преборим с бедността, планът за възстановяване и съдебната реформа”.

Лидерът на социалистите отхвърли вина на партията ѝ затова, че не се е съставило правителство с третия мандат. „Това е общ неуспех на 48-ия парламент”.

Нинова каза още, че очаква тежка кампания за новите избори:

„Готови сме за кампания, ще работим, ще говорим с хората. Виждам умора от изборите, апатия към политическия живот, а това е основна цел в една кампания, да убедим хората, че е важно да гласуват”, добави Нинова.

„Ще изчакаме изборите и резултатите и тогава ще решим с кои партии ще работим в следващия парламент”, посочи лидерът на БСП. Очаквам да има правителство в следващия парламент, твърде много се задълбочи политическата криза.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени