Connect with us

Парламент

След аферата „Nexo“, удрят Прокопиев с „Магнитски“: Рекламирал е измамата, от която в Щатите реват

Published

on

Темата „Магниски” може би ще дойде на дневен ред съвсем скоро с няколко въпроса: Дали няма да е удачно сега да попитаме нашите евроатлантически партньори по нещата, които излизат в разследването на техните прокурори за криптоаферата Nexo, в разследването на българските им колеги, може би и в това, което ще направи временната комисия в НС, дали няма да има нужда да се наложат санкции по „Магнитски” – вече истински, на други лица, които през цялото време се представяха за носители на евроатлантическата идея. А всъщност се оказаха само и единствено носители на собствения си интерес. Това заяви зам.-председателят на 48-ото НС Йордан Цонев по време на дебатите за създаване на Временна парламентарна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и свързаните с нея компании.

Цонев подчерта, че според фактите от разследването, които излизат, кръгът „Капитал” е рекламирал дейностите на Nexo и Nexo Капитал.

„Тук става въпрос за 8 щатски прокуратури, които са провели разследване за престъпления на територията на съответните щати. Законът „Магнитски” не се занимава с това“, каза Цонев.

„Няма нито едно доказателство за санкцията „Магнитски” относно нашия колега Пеевски. Точно обратното. Ние проведохме нашето разследване в България и установихме, че такива данни в българските институции не съществуват, нито за златните паспорти, нито за каквото и да било друго“, категоричен бе той.

„Сега тази санкция е в съда, г-н Пеевски я обжалва“, припомни Цонев. И съобщи: „Нашето разследване се натъкна на много интересен факт. Тези, които скалъпиха обвинението срещу г-н Пеевски, те са продавали златните паспорти. И това сега ще бъде доказано в американския съд. Те са пак кръга „Капитал” , кръга „Nexo”.”.

„Санкциите по „Магнитски”, заради които бяхме несъгласни, не са продукт на обследване на американски органи, а са продукт на скалъпен донос в България, който по съответните канали е стигнал дотам. Ние се постарахме като политическа партия да проведем нашето политическо разследване и то стана пред вашите очи – с писмени въпроси и отговори към всички наши институции. И се оказа, че нашите институции не притежават никакви данни, нищо не са пращали в САЩ“, припомни Йордан Цонев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени