Connect with us

Парламент

Екшън: Йордан Цонев смъкна гащите на „ДеБъ“ и като извади пръчката „Прокопиев“ – бой, бой…

Published

on

ГЕРБ-СДС предлага създаване за Временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства около криптокомпанията Nexo и връзките ѝ с политически партии и тяхното финансиране.

Христо Иванов заяви, че цялата парламентарна група на ДБ са в зала и ще подкрепят създаването на тази комисия. „Ние винаги сме защитавали публичното финансиране. Има някаква тъжна ирония, че ние и нашите дарения са повод да се повдигне този въпрос. Ще участваме в тази комисия и всичко да се разбере“, заяви Иванов и допълни, че тук отношение има и Сметната палата, която трябва да проверява финансирането, а не партиите да проверяват своите дарители.

Мирослав Иванов от ПП обяви, че нямало никакъв проблем нито по отношение на Nexo, нито за финансирането на партии и е на мнение, че Народното събрание не е мястото където да се водят разследвания.

Йордан Цонев от ДПС обяви, че партията ще подкрепи създаването на тази комисия, защото проблема е и политически. Той припомни, че това е втория скандал с финансова измама, който гърми именно от България и вероятно е по-голям от този с Ружа Игнатова.

„Имиджа на страната е политически и геополитически и морален въпрос. Комисиите се създават не за разследващи функции, но и за изясняване на факти и обстоятелства. Най-малкият въпрос е за финансирането на политическите партии. Съгласен съм с Христо Иванов че политическите партии трябва да се финансират единствено от публичните финанси“, заяви депутатът от ДПС.

Той припомни, че 8 щатски прокурора имат искови молби към съда по отношение на Nexo, като има и искане персонално към Антони Тренчев. Исканията са да се възстановят всички огромни суми, да се спре всякаква дейност на фирмата.

„Тук не можем да извадим картата, че някой в българската съдебна система се опитва да прави нещо свързано с избори или политически привкус. Тук става въпрос за мащабна световна измама. Каква ирония е да има претенции и към „Nexo Capital“. Изданието на Иво Прокопиев е промотирало всички продукти на тази компания и не само. Хората от цялата тази група, издателя, собственика на тази група, който може да се окаже и част от тази крупна финансова измама, парадират че представляват партньорите ни от САЩ. Сега ние ще питаме „Америка за България“ дали са ок да финансират тези издения, които са промотирали тази компания?! Дали е добре с парите на американските данъкоплатци да се финансира тази компания?! Защото не без помощта на нашите евроатлантически партньори този кръг се разви, не само икономически, но и политически през създаване на партийни проксита. В какво са направили инвестиции от тази компания и да не се окаже, че са финансирали енергийни проекти на някои олигарси. Скандала е доволно голям и не се опитвайте да го неглижирате, защото ще излезе като подкрепа или да се потулят нещата. Кой стои в основата на подкрепата на този проект и твърдя, че това е кръга Капитал, което се вижда и от публичната информация“, заяви още Йордан Цонев.

Депутатът от ДПС коментира, че тук идва и въпросът за реформата в съдебната система. Цонев припомни, че когато са предложили Законопроект с пълните международни изисквания всички са мъчали. Той подчерта, че единствено се иска смяната на един главен прокурор с друг главен прокурор и овладяване на съдебната система от същия този кръг „Капитал“.   

Най-четени