Connect with us

Нюзрум

Една от партиите напуска ДеБъ? Зелените милионери в четвъртък били унижени в НС, ще го преживеят ли?

Published

on

В четвъртък, с огромно мнозинство от 178 депутати, Народното събрание реши, че трябва да бъдат предоговорени условията, приети от кабинета Петков, отнасящи се за вредните емисии от българите топлоелектроцентрали.

Точката събра многостранна подкрепа, а за предоговарянето гласуваха дори и от Демократична България, 1/3 от която се състой от Зелено Движение.

Каква е позицията на Зелено Движение?

От първият ден на кабинета Петков бившият вицепремиер по климата и министър на околната среда и водите, Борислав Сандов, който бе и съпредседател на Зелено Движение, започна медийна и институционална кампания за затваряне на ТЕЦ до 2025 година. Ежеседмично екоактивиста имаше медийни изяви, в които повтаряше тезата, съдбата на ТЕЦ-овете е предрешена.

Advertisement

Той има основна заслуга точката за намаляването на емисиите с 40% спрямо 2019г. да бъде включено в Плана за възстановяване и устойчивост и прието от българското правителство.

Всички помним и неговите акции и опити да затвори две централи, въпреки че те са елемент от националната енергийна сигурност и заповедите му паднаха в съда.

Освен това неведнъж, включително и само преди дни, в медийните си изяви, Сандов неведнъж е заявявал, че не само няма проблем България да купува ток от съседни държави, ами че това е бъдещето. Въпреки че според мнозинството от енергийни експерти, особено тези които не лобират за кръгът, превзел производството на възобновяема енергия, смятат, че това би довело до многократно увеличаване на цените и енергийна криза.

От изказванията на бившия екоминистър става ясно, че за него и неговата партия, Зелено Движение, войната с ТЕЦ-овете е най-важното нещо, което трябва да бъде реализирано. Още повече затварянето на топлоелектроцентралите бе и в центъра на предизборната кампания на зелената партия.  

Какво се случи след решението на Народното Събрание?

Advertisement

Парламентът единодушно реши да търси предоговаряне на условията в плана за възстановяване, което да позволи на ТЕЦ-овете да работят поне до 2038г.

Решението бе подкрепено дори от Продължаваме Промяната, които го бяха приели преди по-малко от година, както и от Демократична България, членове на която са представителите от Зелено Движение, както и самият Сандов.

Решението е сериозен удар върху малката зелена партия, както и върху интересите на ВЕИ лобито, което тя защитава.

Дори и представителката на зелените, Албена Симеонова, която се забърка в скандал с терорист, не доби куража да е гласува против, а натисна бутона въздържал се. С това си действие тя за пореден път показа, че еколозите нямат кауза, а само интереси, които често се променят. Което поражда и въпроса:

Трябва ли Зелено Движение да напусне Демократична България?

Advertisement

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени