Connect with us

Гербери

Не е само Nexo! Шефове на още големи фирми са давали бонуси на секретарки, за да спонсорират ДеБъ

Published

on

„Редовно правителство през 2023 г. може да се състави само с подкрепата на ГЕРБ и ДБ“, коментира пред „24часа“ бившият финансов министър Владислав Горанов. Според него политическото противопоставяне между ГЕРБ и ПП следва да се води в рамките на закона и с политически аргументи, което е част от демокрацията.

„Лошото е ако не ти стигат знания и умения и от безсилие тръгваш да газиш законите и да арестуваш лидера на опозицията и то без никакви доказателства. Може да звучи високомерно, но за мен такъв политически инфантилизъм, какъвто проявиха и проявяват ПП трябва да се изучава в учебниците“, уточнява Горанов.

Що се отнася до връчването на мандата на БСП, той задава въпроса дали в решението на президента е пресметната възможността БСП да реализира подобен мандат, тъй като със сигурност по-лесно щеше да се състави кабинет, дори чисто хипотетично, с мандат на ДБ.

„Преди 22 години НДСВ разби двуполюсния модел и даде пространство за нови и нови спасители. След ПП такива скоро няма да има – успяха за месеци да стабилизират политическия модел в България“, категоричен е Горанов. По думите му най-голямото отмъщение на провалените лидери на десницата за идването на НДСВ на власт е да заменят в главите на избирателите неприязънта към комунистите с омраза към ДПС.

„В този парламент, партиите, които не се управляват от анархично настроени аферисти, обединиха усилията си да запазят, макар и временно, фискалната рамка в относително разумна орбита“, подчертава финансистът. Той съветва да се вгледаме в списъка на дарителите, не само на криптобанката Nexo и ще установим, че много служители на компании са дарявали големи суми, които вероятно са получени като извънредни бонуси от работодателите. „Това е проспано от Сметната палата и трябва да се задават въпроси тепърва“, смята бившият финансов министър.

На въпрос дали има риск да се „издъни“ бюджета отговорът му е, че няма риск, защото бюджетът вече е „издънен“.

„Огромните ангажименти за разходи ще се материализират през дефицити и дългове и то с порядъка на десетки милиарди в следващите няколко години“, прогнозира Горанов. Той изтъква, че от една страна „котвата на валутния борд предпазва от рискове“, а от друга – ако не бъде вдигната, ограничава движението в избраната посока към еврото.

Най-четени