Connect with us

Нюзрум

Ето я жената, която съди Nexo и Доналд Тръмп! И която според ПП изпълнява поръчка на Бойко

Published

on

През октомври 2022 главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс нареди две платформи за заем на криптовалути, включително българската Nexo, да прекратят дейност в щата. Месец по-рано тя заведе дело срещу Nexo Inc., брокери и дилъри, за измами на инвеститори, които са били лъгани за тяхната регистрация.

Вместо да се регистрират след първоначалните предупреждения, Nexo продължили да дават грешна информация на инвеститорите, че са лицензирана и регистрирана платформа, която има правото да предлага, поръчва и продава подобни финансови инструменти, мотивираха се от офиса на прокурора през септември.

Около 10 000 нюйоркчани са били потребители на нелицензираната платформа. След завеждане на делото, Летиша Джеймс обяви, че търси компенсация за хилядите измамени инвеститори.

Според официалното съобщение на нюйорксата прокуратура със случая се занимава асистент главния прокурор Джеси Дивайн от Бюрото за защита на инвеститори, със съдействието на правен асистент Шърмейн Блейк от същото Бюро, както и детектив-следовател Брайън Метз от Инвестиционното звено.

След няколко месеца разследване в САЩ, Великобритания и други страни, резултати по делото бяха оповестени от българската прокуратура, която е поела случая. Причината е, че четиримата заподозрени са българи и фирмата е ръководена от българска територия, обяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Участието на българските разследващи беше видяно от политически лица у нас, пряко финансирани от Nexo, като опит за присвояване на честен бизнес и опит на прокуратурата да саботира „Демократична България“ в опита им да направят правителство с третия мандат.

Коя обаче е Летиша Джеймс, която започва разследването срещу Nexo? И която от ПП и ДеБъ обвиниха, че работи за… Бойко Борисов.

Член на „Демократическата партия“, Джеймс е първата жена афроамериканка, която печели изборите за главен прокурор на Ню Йорк.

Израснала в многодетно семейство с 8 деца в Бруклин, тя завършва държавен колеж в Бронкс и е доктор по право от Университета Хауърд. В началото работи като обществен защитник и защитава обвиняеми, които не могат да си позволят да наемат собствен адвокат. Впоследствие завършва и магистратура по Публична администрация в Колумбийския университет.  

Като главен прокурор на Ню Йорк тя е известна с няколко знакови дела, които води. Може би най-шумното от тях е срещу Организацията Тръмп. Летиша Джеймс заведе дело срещу бившия президент на САЩ и три от децата му – Иванка, Доналд-младши и Ерик, за мащабна измама. Според обвинението милиардерът и неговите наследници незаконно са преувеличили богатството си, за да се обогатят допълнително и да измамят системата.

В отговор Тръмп, който ще се опита да се бори за втори президентски мандат, вини Джеймс, че тя е измамницата, която се опитва да си направи кампания за негова сметка.

Летиша Джеймс заведе и гражданско дело във Върховния съд на Ню Йорк срещу Националната асоциация за защита на правото на носене на оръжие. Тя настоява за разпускане на организацията, за чиито ръководители твърди, че са отклонявали милиони, за да финансират скъпарския си начин на живот, включително с пътувания до Бахамите и сафарита в Африка.

През март 2020 година Латиша Джеймс заведе и дело заради начина, по който държавата е неглижирала болните възрастни хора в старческите домове в началото на COVID-кризата. Подадените жалби от семействата на пациенти бяха 953.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени