Connect with us

Fake Harvard

Прокуратурата обвини 4-ма за аферата „Nexo“, гаранциите им са милионни! Срещали се с Асен Василев

Published

on

Нови разкрития около разследването на платформата Nexo дават следствието и прокуратурата.  Вчера стана известно, че държавното обвинение разследва т. нар. криптобанка, чието лице е бившият народен представител Антони Тренчев. Разследването се води за пране на пари, финансови престъпления и компютърни измами.    

В началото на брифинга главният прокурор Иван Гешев благодари за акцията. 

Този пример е пример за добро сътрудичество с нашите евроатлантически партньори. Този случай е доста сложен. този предмет онагледява новите проблеми, новите видове престъпления. Той е уникален за България и един от малкото такива в световен мащаб. Мога да съм сигурен, че още по-голяма работа предстои в бъдеще, каза Иван Гешев.
Надяваме се България да е в световинте новини с това, с което можем да се гордеем – млади хора, айти специалисти, а не с негативни новини, но затова пък сме готови да сеизправим пред предизвикателствата.
Благодаря, колеги, завърши Иван Гешев.
Ще изправим нашето оборудване, с което разполагаме, а разполагаме с такова, увери шефът на следствието Борислав Сарафов. Нашите служби са авангард и водещи в този вид престълления, добави той.

Над 20 свидетели са били разпитани, някои като анонимни, те изразили опасения за своя живот и затова ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели, каза още Сарафов. 

Той съобщи, че четирима са обвинени, един е обвинен за организатор на група за пране на пари, компютърни измами и банкови дейности без лиценз. На всички са наложени забрани да напускат  страната, каза още Сарафов. Двама са с 1 млн. гаранция, двама не са в България. Въпреки че по документи е трябвало да са в България.  И четиримата са български граждани, каза Сарафов.   

Шефът на киберпрестъпления в НСлС Светослав Василев представи схема. Българското дружество, което е собственост на регистрирането в Швейцария Nexo ейджи, което е в Швейцария не разполага с капитал. 

Общата стойност на трансакциите е 94 млрд.  При трансакциите се отличиха смущаващи неща, каза Василев. То е установено от израелските тайни служби. Това както писа „24 часа“ Махмуд Мохамед. 

    Групата е действала от началото на 2018 г. до вчера.  По отношение на четиримата са назначени данъчни ревизии, както и на свързаните с тях лица. Ангажирани са НАП и КПКОНПИ. 

Те разполагат с имоти в Дубай, на Бахамите, на Каймановите острови, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.   

В един от домовете, претърсени вчера, били намерени 35 картини от изключителни автори – Пикасо, Салвадор Дали, Матис.  

Един от свидетелите казал, че е имало среща в министерството на  финансите, организирала  от министър на финансите (Асен Василев – б.р.), на която се обсъждало как през БОРИКА да се разплащаме и с криптовалута. Срещата е била преди половин година 

Тези хора не са наркодилъри от „Обеля“, а изключително ерудирани, добави Сарафов.  

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени