Connect with us

Нюзрум

Преследваният от Русия Христо Грозев: Москва е готвела преврат срещу Борисов през 2016 година

Published

on

Руското военно разузнаване ГРУ е подготвяло преврат в България по модела на пропадналия опит в Черна гора през 2016 г. Това съобщи разследващият журналист Христо Грозев в интервю за предаването “Контракоментар” на Асен Генов. Той е трябвало да се случи няколко месеца преди този в Подгорица. През 2016 година премиер бе Бойко Борисов.

По думите на Грозев сценарият е бил същия като в Черна гора. Около 700 души е трябвало да нападнат парламента и да започнат престрелки. Той допълни, че в подготовката са участвали и паравоенните формирования, действащи на територията на България.

По случайност, свързана със съвсем друго разследване, българската полиция е успяла да разбере за подготвяни преврат и да го парира, уточни Христо Грозев, който е издирван от ГРУ.

Русия не успя и в опита си за преврат в Черна гора. Тогава 14 извършители, които по-късно бяха осъдени, бяха планирали да превземат сградата на парламента и да убият тогавашния премиер Мило Джуканович. Целата име била да установят проруско управление, което да отклони страната от пътя ѝ към ЕС и НАТО.

След неуспешния опит за преврат страната се присъедини към НАТО през юни 2017 г. и така предизвика остри критики от Кремъл и от проруски настроената опозиция. Москва отрича да има нещо общо с опита за преврат.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени