Connect with us

Нюзрум

Няма измами с машините ли? ЦИК извади грозни данни: Има грешки при всички проверени устройства

Published

on

Разминаването между машинния протокол и данните от контролното преброяване на разписките е в 13 секции. Изискахме оригиналните разписки и оригиналните списъци. Имаше разминавания и между броя гласували по списък и броя разписки. ЦИК извърши две проверки по случая. Има разминавания за 7 от машините. При 3 или 4 няма записани в машинния протокол гласове, а има разпечатани разписки. Това каза пред NOVA NEWS Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.

„Изпратили сме им изискванията, на които трябва да отговаря хартията за машините. Имахме среща, доставиха ни един вид такава хартия, направихме проби с машините, те работят с нея. Предстои да ни бъдат предложени варианти за защити, до 2-3 седмици ще ни бъде предоставена хартия с три вида защита“, разкри тя.

„Опитваме се да разберем дали грешката е човешка или машинна. Имаме повече разпечатани разписки, отколкото са в машинния протокол. Част от разписките са два пъти по-дълги, а половината са бели. Има и 3 машини, при които разписките са по-малко от записаните в машинния протокол гласове. Трябва да бъде отворен дневникът на машината, за да се види какво пише там“, заяви Матева. И допълни, че е поискан експерт от ДАНС, БАН, ИО и МЕУ.

Според нея ЦИК ще положи всички усилия да организира изборите, ако има такива скоро, така че избирателят да има възможност да гласува с хартиена или машинна бюлетина, както е по закон. За да се случи това, водят разговори с печатницата на БНБ. „ЦИК е била закупила хартия, но без специалните защити, а сега трябва да се купи нова. С мастило също трябва да се снабдят. Трудност би било поставянето на воден знак на хартията, не е предвидено законодателно. Тогава би трябвало да се произведе самата хартия с воден знак, а това отнема повече от 8 месеца“, коментира Матева.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени