Connect with us

Нюзрум

Андрей Райчев скандално заговори в БНР за резбата на Киро и Асен: Въпреки това ДеБъ ги харесва…

Published

on

„На Борисов му остава да махне само една връзка – връзката между ПП и ДБ. Ходът му е насочен натам“. Това заяви пред БНР социологът Андрей Райчев.

„Интересното е защо Христо Иванов, на който му дават властта, се колебае да я вземе. Реално му я дават и му я дават с една голяма добавка. ДПС и ГЕРБ се съгласяват да му дадат „любимата играчка“ – онова, за което той се бори години, говорим за 10 години – правосъдна реформа. Те му казват „Направи правителство и ще ти добавим към това правосъдната реформа“ – мечтата на мечтите. Той се колебае. Въпросът е защо“, коментира той в интервю за предаването „Преди всички“.
„Христо Иванов не може да остане в изолация. Напротив – той е човекът, който дава разрешението, че ти си излезнал от изолация. Затова ГЕРБ толкова се стреми към съюз с него, под някаква форма. Когато Христо Иванов каже, че вече може с ГЕРБ, излиза, че изолацията на ГЕРБ е приключила“, изказа мнението си Райчев. Той посочи развитието на нещата с изолацията на ГЕРБ.

Партиите на Слави Трифонов и Мая Манолова вече не са в парламента, отбеляза социологът и добави, че с хартиената коалиция много умело са извадили и Корнелия Нинова от този съюз.

„На Борисов му остава да махне само една връзка – връзката между ПП и ДБ. Ходът му е насочен натам“, категоричен е Райчев.

Тук обаче възниква друго обстоятелство – изборите през септември:

„На изборите в София е армагедонът на ДБ. Изборите в София са реална възможност и постижима цел за ДБ. Сините 18 години са нямали власт в София, може да си я върнат, но това има едно условие – съюз с ПП. Това обаче означава кристални отношения между двете партии“.

За ДБ ще е изгодно – под техен патронаж правосъдна реформа, но:

„Правосъдна реформа – но срещу това трябва да платят „охладняване“ с ПП, което Иванов не е склонен да направи“.

Ако ПП се смекчат и бъдат убедени, Иванов ще приеме мандата, ако не – няма да вземе мандата и това при условие, че изобщо президентът им го връчи, коментира социологът.

Според него от личната гледна точка на президента Румен Радев, даването на мандата на ДБ е изгодно. От друга страна той ще получи нови атаки от Корнелия Нинова, но какво повече може да получи от нея…, попита Андрей Райчев.

По думите му Христо Иванов натиска ПП да „решат голямото национално уравнение“ с оглед на местните избори. Той им предлага на ПП да ходят „по много тънък лед“, каза Райчев и добави: „Те са малко по-груби като политици, с едрата тесла. Тънката резба не им е много достъпна или поне засега“.
Ние като електорат ще платим с още едни избори, на които за съжаление резултатът ще е същият, прогнозира социологът. Това не е хубаво нито за България, нито за политическата класа, защото народът започва да „ръмжи“, каза той.
„Играе се на „Черен Петър“, но не в смисъл кой ще вземе мандата, а кой ще е виновен за провала. Партиите вярват, че е много малко вероятно да се излъчи правителство и те са прави – вероятността е 10-20%. Те по навик играят за пред електората“, каза още Андрей Райчев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени