Connect with us

Нюзрум

Анализатор с черна прокоба за разпад и провал на ДеБъ, ако тези дни направи това с Бойко

Published

on

Във всяка една партия има много ясно обособени две групи – едните искат да се отиде на предсрочни избори, за да не се търпи щета от поемане на политическа отговорност, а другите – да се търси вариант за редовен кабинет „, смята проф. Румяна Коларова, политолог и преподавател в Софийския университет.

„Демократична България“ е приела различна стратегия от „Продължаваме промяната“, съзнавайки, че има цели и възможности пред България, които, ако не се формира правителство, ще станат почти непостижими. Затова противопоставянето в ДБ е много по-силно“, коментира тя. 

По думите на проф. Коларова напрежение има и вътре в ГЕРБ, в БСП, ДПС и „Възраждане“ – няма:

„Трите партии, в които може да се види вътрешнопартийна динамика, са ПП, ДБ и ГЕРБ. В ПП, ако има шанс да се получи подкрепа в нея за някакво програмно, преходно правителство, това ще стане против желанието на ръководството. Докато и в ГЕРБ, и в ДБ тече дебат на всички нива.

Ако се постигне стъпка към договаряне, обсъждане на някакъв вид договореност, защото в Европа това е моделът, правителство трябва да се прави с конкретни задачи – влизане в Шенген през октомври, влизане в еврозоната – януари 2024 г.“.

Според доц. Малинов, ако в момента избирателите на ДБ видят, че в името на Шенген и еврозоната се изоставят приоритетите, свързани със съдебната реформа, част от тях ще напуснат ДБ и ще има провал на местните избори

„Избирателите на ГЕРБ и ДПС са им дали мандат да влязат в почти всякакво правителство и те няма да имат такъв проблем, какъвто ще имат избирателите на ДБ и ПП. … Щетата, която ще заплатят тези партии, е различна„, посочи той.

ДБ трябва да следва приоритетите си и да не прави компромиси с тях, защото ще загуби избирателите си.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени