Connect with us

Парламент

Бойкикиев надмина Божинката: Ще направя служебен кабинет като на Радев, ама не на Радев

Published

on

„Ние нито ще търсим, нито ще приемаме подкрепа, не става дума за политическо правителство, формирано по политическата логика, по която една сила излъчва собствен кабинет без подкрепа за него. Представете си го като служебен кабинет, който не е излъчен от президента“, обясни Христо Иванов вижданията си за третия мандат.

„Не говорим за формиране на мнозинство заедно, защото такова в този парламент се показа, че е невъзможно да се случи през първите два мандата. Не става дума за договаряне и подкрепа, а за това можем ли да свършим пет неща заедно, без да се харесваме и да се разбираме. Просто да свършим пет неща заедно“, каза още Иванов.

Влизането на България в Шенген и еврозоната, задвижване на законите по плана за възстановяване, модернизация на армията и съдебна реформа са петте приоритета на Иванов.

Според него решението е в технически кабинет, който има много тясно дефинирана задача. А животът му би бил около година. Министрите пък трябва да са хора, които да могат да носят отговорност, но да не пренасят политическото напрежение в правителството.

Ние сме в състояние на плаващи мнозинства и ако можех да избирам, разбира се, щях да бъда против. Но това е волята на избирателите. Произведохме един парламент, който е фрагментиран, обясни още съпредседателят на ДБ. Той отрече до момента да са водени разговори с президента.

Как точно обаче ще се дефинират задачите на евентуалното правителство и партиите ще гарантират за тях, Иванов не уточни. Предложението на Борисов вчера бе политическите лидери да подпишат споразумение. Днес Иванов пък отново изрази одобрение за подхода на „Промяната“ с обща декларация.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени