Connect with us

Импийчмънт

Обявиха официално по БНТ: 12 000 българи стават безработни, заради афера на Киро и Асен

Published

on

12 000 работни места може да бъдат загубени, ако се изпълни частта от Плана за възстановяване до 2026 г. и общо 27 000 работни места до 2038 г, каза Михайлова. Това заяви Искра Михайлова от „Възраждане“ по БНТ.

Според нея няма нищо гарантирано в алтернативна посока.

52% от енергийния микс се произвеждаха именно от въглищните централи преди дни, когато времето беше по-студено. Представете си да ограничим капацитета има на 40% от 2026 г. или да ги няма изобщо. Ние имаме достъп от тези централи, за да има нормални цени за бита, допълни още тя. 

От една страна те дават евтина електроенергия за бита, от друга страна част от средствата за компенсация на бизнеса, който е на свободния пазар, идват именно от въглищните централи, а също така все още имаме износ, подчерта Михайлова.

Затова от „Възраждане“ още в началото на 48-ото Народно събрание са внесли проект на решение, с което се иска промяна на Плана за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“ и по-конкретно на текстовете, в които се казва, че до 2026 г. държавата трябва да намали с 40% капацитета на въглищните централи, а до 2038 г. да ги затворим.

От повече от 10 години е отворен този разговор в общественото пространство, зеленият преход върви, а решения няма. Спешно трябва да бъдат извадени тези ангажименти, защото не можем да ги изпълним и може да търпим санкции, подчерта Искра Михайлова.

Най-четени