Connect with us

Fake Harvard

Глас от Брюксел: Кирил Петков измами младите българи от протеста! Върна престъпната БСП във властта

Published

on

„От 2 години България се управлява така, както не би трябвало да се управлява европейска държава. „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ върнаха БСП във властта и започна поредната криза“, това заяви евродепутатът Александър Йорданов.

„Вместо лустрация и наказание за виновните за националната катастрофа, след 10 януари 1997 г. те изкупиха държавната собственост. Днес всички олигарси, включително и тези, които подкрепиха протестите през 1997 г. са от средите на ДС и бившата БКП. Развръзката от днешната кризисна политическа ситуация не е в комбинирането на партии в коалиционно правителство с третия мандат, а в честното отиване на нови предсрочни избори“, заяви той пред БГНЕС.   

Йорданов припомни, че до събитията на 10 януари се е стигнало благодарение на катастрофалното управление на БСП в този период (1995-1996 г.). „Тогава инфлацията растеше ежедневно, с часове дори. В страната свършиха зърнените запаси. В магазините не достигаха основни хранителни продукти. Българският лев бе загубил стойността си. Един щатски долар се обменяше за 3 000 лева. Инфлацията бе 300%. Средната месечна заплата бе равна на днешни 30 лева. Пенсиите пък бяха още по-мизерни. Това бе резултатът от управлението на БСП. Започнаха стачки. Граждани блокираха пътищата. Настана пълен хаос“, заяви евродепутатът и бивш председател на Народното събрание.

По тази причина преди 2 години, когато хората отново излязоха на протести, Йорданов е обърнал внимание, че тези протести не трябва да връщат БСП във властта.

„Но политиците от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ не ме послушаха и година по-късно се коалираха с БСП. И започна поредната криза, в която все още се намираме“, подчерта той.

Връщайки се отново към събитията отпреди 26 години, Йорданов отбеляза:

„Рано сутринта на 10 януари граждани, призовани от Конфедерацията на труда „Подкрепа“, обсадиха Народното събрание. Денят бе петък. Към 12:00 ч. парламентът вече бе напълно блокиран. Ехтяха скандирания: „Напуснете парламента!“ и „Червени боклуци!“. Но това се случваше, защото на 22 декември 1996 г. правителството на БСП с премиер Жан Виденов – председател на тази партия бе подал оставка. Но социалистите имаха мерак да направят ново правителство в 37-то Народно събрание. На 23 декември те си бяха избрали нов лидер – Георги Първанов и гласяха за премиер своя вътрешен министър Николай Добрев. Едва десетина години по-късно се разбра, че докато гражданите са протестирали на площада, Добрев и Първанов са се договаряли с лидера на СДС Иван Костов за правителство на „националното съгласие“. И това е ставало тайно – в хотелския комплекс на витошкия връх Копитото. А времето бе такова, че хората искаха наказание за виновниците за националната катастрофа. Вместо това, вместо декомунизация и лустрация, с ограбените от народа пари виновниците – до един кадри на БКП и ДС, изкупиха държавната собственост. И днес всички т.нар. олигарси в България, включително и тези, които подкрепяха т.нар. протестиращи през 2020 г., са от средите на червената и ДС номенклатура“.

„На 10 януари граждани успяха да пробият полицейския кордон и дори да нахлуят във фоайето на парламента. Новоизбраният, но все още невстъпил в длъжност, президент Петър Стоянов се обърна към тях с призив да се разотидат, за да се избегнат крайни действия. Късно вечерта полицията проведе акция за извеждане на депутатите на БСП от парламента. Те, горките, си бяха глътнали граматиката. Но абсолютно безпричинно полицаите биха протестиращи граждани. Пострада и бившият премиер от СДС Филип Димитров, който бе отведен в „Пирогов““, разказва Александър Йорданов.

Той припомни, че президентът д-р Желю Желев, чийто мандат изтичаше на 21 януари, отказа да връчи на БСП мандат за съставяне на ново правителство. КТ „Подкрепа“ призова към национална политическа стачка и гражданско неподчинение. След известно колебание ръководството на СДС отправи същия призив.

След като прие президентските пълномощия Петър Стоянов връчи мандат на БСП за съставяне на правителство, но направи всичко, което му позволява Конституцията да убеди социалистите да върнат неизпълнен този мандат и да се отиде на предсрочни парламентарни избори“, добави Йорданов.

Това, което днес младите трябва да знаят за събитията на 10 януари, е, че е тяхно правото да протестират, но и тяхно е задължението да внимават техните любими политици да не ги излъжат, както това се случи, когато се състави правителството на Кирил Петков, подчерта Александър Йорданов.

„Поуката е, че е важно поведението на „революционерите“ след революцията, на „протестиращите“ след протестите. Защото по време на протестите, когато са на Площада, всички са другари и са равни един на друг. Но след това се оказва, че едни от тях стават „по-равни“ и много бързо осребряват гражданската енергия. И винаги за сметка на народа. Поуката е също така, че не трябва да се правят безпринципни управленски коалиции. Не може вчера да си говорил така, а днес – онака. Компромисите в политиката са допустими и дори желани, но не и когато възкачват на пиедестал лъжата“, категоричен е евродепутатът от ЕНП.

Според него има връзка между тогавашните събития и случващото се през последните години.

„Въпреки че и тогава съществуваше политическо задкулисие, все пак протестите доведоха до отстраняването на БСП от власт. Докато протестите през 2020 г., които също се насочваха от политическо и олигархично задкулисие, доведоха до обратното – до връщането на БСП на власт и дори до назначаването на лидера на тази партия за вицепремиер и министър на икономиката“, каза Йорданов.

Според него поуката е, че развръзката от днешната кризисна политическа ситуация не е в комбинирането на партии в коалиционно правителство с третия мандат, а в честното отиване на нови предсрочни избори. И няма нищо недемократично в това, че те ще се провеждат дотогава, докато гражданите сами се убедят, че не трябва да дават власт на измамници и случайници в политиката, т.е. на популистки партии, смята той.

„И един забравен, но поучителен епизод от онези дни. На 14 януари 1997 г. се проведе важно заседание на ръководството на СДС. На него лидерът Иван Костов направи неуспешен опит да лансира теза за съставяне на „програмно-експертно правителство“ с участието на „експерти“ от СДС и БСП, които за пред хората трябваше да наричаме „независими“. Днес също се спускат от задкулисието такива оферти. Но чест прави на мнозинството от членовете на националното ръководство на СДС тогава, че отхвърлиха този сценарий, който, както заявих на заседанието целеше да изгради „спасителен мост“ за БСП. Това е също поука. Не може мандат за съставяне на правителство да се превръща в спасителен пояс за политици, които са хвърлили страната в кризисно състояние“, подчерта пред БГНЕС европейският депутат Александър Йорданов.

Най-четени