Connect with us

Нюзрум

Край с генерал Гном! Последните петима с разсъдък в ДСБ поискаха оставката му! Дават го и на съд

Published

on

Петима членове на „Демократи за силна България“ искат председателят ген. Атанас Атанасов да бъде изключен. Причината – възпрепятствал е функционирането на върховния орган на партията – Националното събрание.

Владимир Великов, депутатът от 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание Петър Маринов, Стойчо Проданов, Калоян Луканов и Теодор Георгиев са изпратили жалба до съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, евродепутата Радан Кънев и опозиционния клуб в „Да, България“ – „9 декември“, в която искат незабавното отстраняване на Атанасов от ДСБ.

„С грубото си и системно погазване на Устава на ДСБ Атанасов е воденичен камък не само за ДСБ, не само за коалицията „Демократична България“. Той е воденичен камък за претенциите на цялата демократична общност да бъде водач на усилията на страната към благоденствие чрез съдебна реформа и правов ред“, пишат петимата от ДСБ в писмото.

Според тях Атанасов няма желание да спазва устава на собствената си партия и не би трябвало да заема и поста зам.-председател на парламента, защото не може да „олицетворява върховенството на закона в парламентарната република“. В писмото посочват, че по време на свое участие в „Панорама“ по БНТ Атанасов е казал, че ДБ „се кани да иска третия мандат и да търси подкрепата на ГЕРБ за демонтиране на корумпираната Борисова държава“.

Искащите Атанасов да бъде отстранен настояват представителите на коалицията „Демократична България“, от която е част ДСБ, да отговорят дали корупционният модел в държавата може да бъде преборен през корупция на партийно ниво и дали може върховенството на правото в държавата да бъде постигнато без върховенство на правото в собствената партия.

„Тук не говорим за вътрешен за ДСБ проблем. Атанасов е съпредседател на коалицията“, пишат Владимир Великов, Петър Маринов, Стойчо Проданов, Калоян Луканов и Теодор Георгиев.

В случай, че жалбата им не бъде разгледана в най-кратък срок, членовете на ДСБ ще отнесат жалбата си към Софийски градски съд.

Най-четени