Connect with us

Импийчмънт

Радев отряза Стефан Янев за третия мандат! Дава го на Нинова, нищо, че плюе по дъщеря му

Published

on

Президентът Румен Радев няма да връчи третия мандат на партията на бившия служебен премиер Стефан Янев „Български възход“, а ще избира между парламентарните групи на БСП и „Демократична България“, съобщи OFFNews, позовавайки се на източници в президентството.

Според Конституцията първият и вторият мандат се връчват на първата и втората по големина формации в парламента. В 48-ото Народно събрание първи по численост са ГЕРБ, които не успяха да съставят правителство. Втори са „Продължаваме промяната“, но и те днес върнаха втория мандат неизпълнен.

При връчването на третия мандат, президентът има право на избор между останалите парламентарно представени политически сили – съответно ДПС, „Възраждане“, БСП, „Демократична България“ и „Български възход“. По време на предходните 45-о, 46-о и 47-о Народно събрание президентът и трите пъти избра издигналите го за президент БСП и връчи третия проучвателен мандат на лидера на партията Корнелия Нинова.

 „Демократична България“ има идеологически сблъсъци с Радев по въпроса за войната в Украйна. По време на речта си при откриването на настоящия парламент Радев разкритикува ДБ, като каза, че „най-възбудените войнолюбци никога няма да рискуват живота си, но с лекота ще рискуват живота на българите“.

В последно време Корнелия Нинова засили критиките си към президента и дори поде лична атака срещу дъщеря му в парламентарната комисия по култура и медии. Съображенията на президента против даването на третия мандат на ДБ са потенциалните критики от БСП, че окончателно е предал левицата, както и че решението му е взето под натиск от американското посолство.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени