Connect with us

Гербери

Шефктата на ГЕРБ влетя в БНР: Даром подкрепа не даваме на ДеБъ! Първо да обяснят за аферите на ПП

Published

on

Ако президентът връчи третия мандат на БСП, той изглежда обречен, заяви Десислава Атанасова – председател на парламентарната група на ГЕРБ в предаването „Неделя 150“.

„Ние с БСП, с техен мандат особено, няма да участваме в управление. Ако президентът връчи третия мандат на БСП, това означава категорично, че желае да продължи да управлява служебното правителство и 48-ият парламент да се разпусне“, коментира тя.

„Демократична България“, „Български възход“, „Възраждане“ и ДПС са възможни опции за президента, посочи Атанасова. С ДБ сме от едно общо европейско семейство и тук можем да водим разговори за евентуална подкрепа, ако те получат мандата, каза Атанасова. ГЕРБ обаче имат условия:

„Ние ще очакваме ДБ да дадат една много ясна оценка – първо за управлението през 8-те месеца на ПП, в което участваха и те, второ – за всички корупционни скандали в България, за скандалите около затварянето на Мариците и ангажимента, който лично е поел Асен Василев, трето – за скандалите с цената на газа и 30% по-скъпият руски газ, който плащахме на посредници, за скандалите около всеки един лев на всеки литър гориво. Нашето трайно разбиране е, че подкрепата не се дава даром“.

Според нея е имало възможност вторият мандат да бъде осъществен. „Ако имаше един ясен, категоричен и добър документ, който да бъде изготвен“, посочи тя и припомни, че от ГЕРБ са говорили за такъв веднага след предсрочните избори. Според нея всичко се дължи на политически инатлък и отричане на всичко на ГЕРБ.

Атанасова смята, че вторият мандат е започнал с неяснота за приоритетите. По думите й декларацията на ПП е била непълна. „Няма как ГЕРБ и нашите коалиционни партньори от СДС, които имаме над 140 страници управленска програма и имаме ясни приоритети, да застанем зад документ, който е непълен и неадекватен“.

„Това политическо упражнение с тази декларация беше само фасадна маска, зад която ПП скриха истинските си намерения, а те бяха да не предлагат състав и структура на Министерски съвет“, коментира Десислава Атанасова.

Ясно е, че без двете големи партии в 48-то НС не може да се реализира мандат, каза още тя и посочи обаче, че от ГЕРБ са направили много отстъпки.

„Ако не се осъзнае, че когато с обидни думи, хули и чегъртане срещу ГЕРБ, всъщност се обиждат всички наши избиратели, то политически разговор не може да има. Сега партиите ДБ и ПП трябва да осъзнаят този факт. Трябва да осъзнаят факта, че без ГЕРБ правителство и управление не може да има. Ако желаят и ако на ДБ се връчи мандата, може да говорим за приоритети“.

„Всички опции са възможни, защото става въпрос за нашата държава. Всички трябва да положим максимални усилия. /…/ Ако политическата класа не осъзнае, че на народа му трябва хляб, а не зрелища, би могло да има шанс и да има правителство“, каза в заключение председателят на ПГ на ГЕРБ.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени