Connect with us

Нюзрум

Професор показа какви идиоти са Киро и Лена: Има закон! Слави може да прави с нея каквото си иска

Published

on

„Няма смисъл да се удължава парламентарната агония. И в рамките на две седмици, максимум до към края на месеца, трябва да приключи процедурата, ако президентът все пак иска да докара нещата до април месец. Жалко, че 1 април не е неделя. Иначе би трябвало на 1 април да насрочи.“ Това заяви конституционалистът проф. Пламен Киров пред „dnes.dir.bg“

По думите най-предполагаемите дати за предсрочните парламентарни избори са 26 март, 2-3 април – до 12 април, като по-нататък се влиза във великденските дни, когато не е подходящо.

„За нас не е подходяща зимата, не е подходящо лятото. Може би само пролет и есен трябва да се правят избори. Най-накрая да вземат и да се разберат, да фиксират в Конституцията някакъв времеви диапазон, в който да се провеждат избори, та президентът да не се чуди и да не се мае кога да ги насрочи. Това пак в сферата на шегата, макар че вече шегите не са уместни в ситуацията, в която се намираме. Както виждате, те се забавляват в парламента, през това време служебното правителство управлява по някакъв начин и държавата се движи в някаква посока, дали в правилната, дали не, това е друг въпрос“, заяви още той.

Проф. Киров е категоричен, че че ако трябва да сработи парламентарното управление от гледна точка на политическата отговорност на правителството пред парламента и той да се заеме с класическата си задача на законодателен орган, то това означава, че трябва да се сформира парламентарно правителство, парламентът да стабилизира своя мандат и да се захване със законодателните инициативи, които правителството ще реализира и по този начин ще захрани законодателния процес.

„Сега служебното правителство внася някакви законопроекти, но то няма политическа програма, защото не е парламентарно правителство и няма политически сили, които да стоят зад него и да се ангажират с някаква конкретна политика. Говореха за тези прословути 22-23 законопроекти, които са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост…“, допълва той.

Той припомня, че ще предоговаряме Плана за възстановяване, защото благодарение на „Продължаваме промяната“ и четворната коалиция в предишния злополучен парламент успяхме да ратифицираме чак на 7 юли миналата година споразумение с ЕК за финализиране на мерките по Плана за възстановяване и устойчивост.

„А да ги питам – при ратифицирано споразумение как ще предоговарят самия план? Това е изключително трудна задача. И на мен ми се струва, че единственото разумно предложение за изход от тази ситуация, е подсказано от ръководителя на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Това е единственото разумно предложение. Той предложи нашите отговорни политически лица да отидат и да заявят на ЕК, че ние не сме в състояние да изпълним ангажиментите, които сме поели, защото ние трябва да си ликвидираме енергийната система, да си затворим ТЕЦ-овете, които ни гарантират евтина електроенергия. Другата алтернатива означава ние до 2026 да затворим въглищните електроцентрали и да въведем режим на тока или да започнем да внасяме електроенергия, което ще бъде непосилно за българските граждани“.

По думите му съществува голям проблем. Но тогава, когато ние сме в невъзможност да изпълним едни ангажименти, защото, ако ги изпълним, означава да си направим едно ритуално сепуко тук, на жълтите павета, това означава, че трябва да се търси някакъв изход от ситуацията.

„И в този случай ще минем и без тези 13 милиарда, които са ни обещали, ако трябва, но трябва да си съхраним енергетиката. Защото само тя ни остана. Това е единственият отрасъл, който все още си държи главата над водата. И ако ние и него затрием, въпреки че правим неимоверни опити вече двайсетина години за това, не виждам как по-нататък ще продължим да съществуваме като държава, не като икономика. Това е много страшно. Някои хора да се позамислят за това, което предстои, а то никак не е лесно, предвид на сегашната ситуация“, допълни още проф. Киров.

Като юрист проф. Киров разясни и дали Лена Бориславова има шанс да спечели делото срещу сценаристите на Слави Трифонов за песента, която те написаха за нея.

„Не, не може да се води дело и ще обясня защо. Защото персоната, на която е посветена песничката, е политическо лице. Тя не е обикновен гражданин. И има практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, че политическите лица могат да бъдат подлагани на сатира и тяхното усещане за доброто им име в обществото не бива да бъде щадено по същия начин, по който на обикновения гражданин. След като си политическо лице и си се хванал на политическото хоро, ще го танцуваш с всички произтичащи от това последици“.

Най-четени