Connect with us

Импийчмънт

Поискаха премахване на служебното правителство на Румен Радев!

Published

on

Политиците трябва да премахнат служебното правителство като институт, посочи  в студиото на Euronews Bulgaria комуникационният експерт проф. Росен Стоянов. Той прогнозира по три пъти избори през следващата година. Според експерта политиците трябва да променят системата, за да се излезе от кризата. 

„Трябва да премахнат служебното правителство като институт. Така ще вземат нещата в свои ръце и няма на кого да прехвърлят отговорността, че някой управлява задкулисно без мандат. Това, което се случва сега“, категоричен е проф. Стоянов.

Той е скептичен относно връчването на втория мандат за съставяне на правителство на 3 януари.

„Разговорите са в глуха линия или в улица без изход поради една единствена причина – политическите лидери и партии не съумяха да преценят трезво, че политиката не е само надпревара в една предизборна кампания, и не е само вадене на „кирливи ризи“ на опонента, така че да спечелиш най-много гласове, а е дългосрочно занимание“, изтъкна експертът. По думите му на политиците им липсва прагматизъм и дипломатичност. 

„Много дефицити съществуват, но липсва едно умение да водиш стратегическа комуникация с опонентите. Официална, под светлините на прожекторите, но така че да запазиш партийния и обществения интерес. Да не поставяш опонента до стената, така че да няма никакъв изход и по този начин да го ожесточаваш максимално“, поясни проф. Стоянов. Той определи изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че би могло да има правителство с третия мандат, като заиграване с десните.

„Заиграването с европейско общо политическо семейство е и провокация към президента, който трябва сам да избере на кого да даде мандата. Скептик съм, че този парламент може да направи нещо, дори с третия мандат – ще имаме догодина избори“, подчерта експертът.

Проф. Стоянов смята, че политическата сцена у нас е готова за нови играчи, които имат възможност да привлекат голяма част от негласуващите. 

„Имайте предвид, че 60% от гласоподавателите отказват да участват в изборния процес. В столицата вече има една заявка на Борис Бонев. Те казват, че хоризонтът са им местните избори, но те всички така казват, а после растат. Това не е лошо, трябва да видим накъде се целят и какво искат да постигнат“, коментира проф. Стоянов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени