Connect with us

Демос

Бутат палат на ромски лидер в Пловдив! Той: Откраднаха ми 1,5 кг. злато и 17 000 евро! Кметът: лъже като…

Published

on

След серия неуспешни опити от страна на местната власт да премахне незаконната къща на етническия лидер в Пловдив Ашим Асан, това вече е факт.

„Събарят я отгоре надолу“, съобщи той пред „24 часа“. Твърди, че акцията започнала на 23-и, докато бил в Германия да празнува.

„Със заповед на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов са влезли и са започнали да изнасят покъщнината ми. Всичко ми е изпочупено. Събаряли са я с климатиците и обзавеждането“, казва Асан. 

4-етажният му палат е на ул. „Бургас“ 1 в Аджисан махала. От 2016 г. местната власт прави опити да я премахне, последният път беше през май т.г., но тогава не успя, защото синът на Асан организира блокада.

„Влезли са в петък сутринта, разбили са блиндираната ми врата и са започнали да изнасят покъщнина. Имам камери и всичко видях. Още същата вечер взех самолет и се прибрах от Германия. Взеха ми златото, което беше около 1,5 кг и 17 000 евро. 3000 от тях бяха в джоба на сакото ми, а други 14 000 – в шкафа в хола. Няма опис, няма нищо. Изнесли са всичко“, твърди Ашим Асан. Адвокатите му се заели със случая.

Етническият лидер обясни, че имало висящи дела в съда за имота му и 5-годишната давност на кметската заповед била изтекла.

„Акцията по събарянето започна преди дни. Къщата е незаконна. Заповедта за събаряне е потвърдена от Пловдивския административен съд и от ВАС“, обясни пред „24 часа“ кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. Той припомни, че към Асан е имало покана за доброволно изпълнение, но той не го е сторил. Атакувал е в съда кметската заповед, но магистратите са отхвърлили жалбата му.

„Споровете се точиха 3-4 години. По време на пандемията прекратихме акцията, защото не беше уместно“, припомни Стаменов.

Кметът увери, че цялата покъщнина е описана вещ по вещ, заснета е с видео, за да няма спекулации и закарана на склад. „Във всеки един момент, в който му е удобно, може да дойде и да си я прибере“, допълни Стаменов.

Той нарече пълни глупости твърденията на Ашим Асан, че са му изнесли златото и въпросните 17 000 евра.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени