Connect with us

(О)позиция

Великият Стефан Цанев към Киро и Асен: Кретени, идете си с мир! Приключи и Румен Радев

Published

on

На всички партийни лидери, които не оценяват какво става, бих казал: Идете си с мир! – щом не можете да преодолеете своя егоцентризъм и взаимна омраза. Да не можеш да оцениш доброто в съперника си, да казваш предварително: каквото и да предложи партията на еди кого си, ние ще бъдем против – това е политически кретенизъм.

Това казва от страниците на „Труд“ в интервю поетът Стефан Цанев, визирайки лидерите на „Продължаваме Промяната“!

Партиите имат различни интереси, всяка партия се мъчи да представи своя интерес за национален интерес, макар че, както казва Буров: каквото и да ви говорят, знайте, че става дума за пари. Всяка партия, колкото и да е неприятно да се каже, се стреми да предостави изгодни позиции на своите членове в обществото. Иначе те ще я напуснат. Вече рядко се срещат идеологически партии, всички партии са партии на интереси, които са взаимно изключващи се. Това е причината за непреодолимите вражди между нашите партии, обяснява Стефан Цанев.

Очаквам до половин година генерал Радев да излезе с трогателно обръщение към българския народ (сигурно съветниците му вече го съчиняват), че поради неспособността на партиите да съставят правителство е принуден да поеме цялата власт, за да спаси държавата от хаоса, предупреждава поетът.

„Президентът отдавна взе властта. От май месец 2021 година. Тъй нареченото служебното правителство на Янев управлява 7 месеца, на Донев – управлява вече 5 месеца и както изглежда ще управлява до март-април, като сметнем и правителството на Петков за президентско (нали сам президентът се разкая, че той им бил дал властта) – цели две кръгли години властта е в неговите ръце, а и перспективата е да продължи“, отбелязва още Цанев.

“Подобна комедия разигра цар Борис ІІІ през 1934 година, но финалът, както знаем, бе трагически. Не е лошо да си припомняме тези истории“, припомня той.

“В ранните години на демокрацията такава бе „модата“ – Народното събрание беше пълно с писатели, художници, режисьори, артисти, лекари, историци, професори, академици и прочие учени мъже и жени. Постепенно политическата сцена бе изчистена от подобни личности. До такава степен, че ето – сега се чудим как така са се решили да поканят за министър-председател професор и академик! Ако се замислим защо стана така – ще ни стане много тъжно“, коментира той и неуспялата номинация проф. Николай Габровски за премиер с първия мандат.

“Като изключим Румъния, която страда заради нас, България е единствената държава, член на Европейския съюз, недопусната в Шенгенското пространство – всъщност, в истинския Европейски съюз. Ние сме дрипавото мръсно циганче, което подсмърча навън пред вратата. Не ни е виновен Рюте – кой е луд да гласува доверие на такава ненормална, самооплюваща се, самоунижаваща се, самоизяждаща се и саморазрушаваща се държава, каквато сме? Няма да е никаква изненада, ако някой ден чуем, че някой предлага България да бъде изключена от Европейския съюз“, обяснява още поетът.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени