Connect with us

Импийчмънт

Наистина ли Радев е сторил това? Професор отиде в БНТ и направи жалък президента

Published

on

Мотивите на ветото на президента Румен Радев срещу промените в Изборния кодекс са слаби и вътрешно си противоречат. Това заяви в „Денят започва“ преподавателят по Конституционно право проф. Пламен Киров.

„Мотивите за ветото на президента са най-слабите мотиви, които съм виждал, от 30 години насам. А аз съм чел мотивите на почти всички случаи на наложено вето. Те са вътрешнопротиворечиви.

Какво ще стане, ако един гласува на машина, а останалите – на хартия – ще се освети вота. А какво ще стане, ако всички гласуват на машина и тя се повреди и последният гласува на хартия – пак вотът му ще бъде осветен. Винаги има такъв вариант да се стигне до осветляването на вота на един или друг човек. Затова членовете на СИК гласуват последни и така могат да запазят тайната на вота в такива казуси“, коментира той.

Според проф. Пламен Киров допълнителни споразумения за предоставяне на военна помощ на Украйна не трябва да бъдат сключвани само по волята на правителството, а трябва да минават за рлатификация и през Народното събрание. Той допълни, че списъкът с въоръжение, който предоставяме, е редно да бъде публичен, а не секретен и даде пример с въоръжението, което други държави предоставят на Украйна.

Относно конституционната рулетка с мандатите за съставяне на правителство, проф. Киров коментира, че времето, което президентът остави на партиите преди връчването на първия мандат е трябвало да бъде използвано от всички политически сили за преговори за управление. Според него президентът не трябва да оставя толкова дълги периоди и преди връчването на втория и евентуално – третия мандат.

„Това са приказки на наивници, че трябва да се осигури време, те да започнат разговори за формиране на коалиции. Разговорите за формиране на коалиции започват не с консултациите при президента, а в изборната нощ след обявяването на данните от социолозите“, каза той.

Най-четени